Hae
Diiskuneiti

HALLOWEEN-KURPITSAN KAIVERTAMINEN

*Kurpitsat ja foliopallot saatu. 

*Artikkeli sisältää mainoslinkkejä.

Tänään alkaa blogini Halloween-viikko, joka kestää aina 5.11 saakka. Julkaisen joka päivä artikkelin ja luvassa on mm. Halloween-aiheista askartelua, kurpitsan kaiverrusta, kokkaamista ja yleisiä vinkkejä Halloween-tunnelman luomiseen. Suomessa Halloweenia juhlitaan virallisesti lauantaina 4.11, mutta juhlintaa oli myös viime viikonloppuna. Minua on kiehtonut pienestä asti noidat, möröt sekä kummitukset ja siksi varmaan pidänkin Halloweenia kiehtovana juhlana. Harmi, että meillä suomessa sitä ei juhlita yhtä suuresti, kuin muita juhlapyhiä. Halloween on onneksi pikku hiljaa löytänyt jalan sijaa meiltä suomestakin ja tuntuu, että sen juhlinta kasvaa vuosi vuodelta lisää. Itse tykkään Halloweenina kaivertaa kurpitsan ja viettää iltaa kauhuelokuvan parissa tai juhlien kavereiden kanssa naamiaisasuissa. Viime viikonloppuna vietettiin Halloweenia äidin ja pikkusiskojen kanssa: kokkailtiin, askarreltiin ja pelattiin – oli ihan super hauskaa! Ensi viikonloppuna juhlitaan Halloweenia vielä ystäväporukan kesken 🙂

Aloitetaan tämän vuoden Halloween-viikko legandaarisella kurpitsojen tuunaamisella! Sain Pirilän Kukkatalolta neljä isoa jättikurpitsaa, joiden askartelussa on riittänyt puuhaa. Halloween-kurpitsoja voi ostaa eri marketeista, joissa ne ovat yleensä keskikokoisia ja hinnaltaan noin 4-10 euroa. Pirilän Kukkatalo myy jättikurpitsoja ja jos halajat jättikurpitsaa Halloweeniksi, niin Pirilän Kukkatalon toimipisteet löytyvät Raisiosta, Helsingistä, Riihimäeltä, Salosta ja Tuusulasta. Pirilän Kukkatalosta löytyy laaja valikoima erilaisia kukkia ja kasveja, ruukkuja ja sisustustuotteita.

KURPITSAN KAIVERTAMINEN

Kurpitsan kaivertaminen on hauska Halloween perinne ja varsinkin lapset ovat hyvin innoissaan siitä. Tässä tulee ohjeet perinteisen Jack’ O Latern lyhdyn kaivertamiseen. Kaiversimme yhdessä 11-vuotiaan pikkusiskoni kanssa kurpitsalyhdyn noin kolme viikkoa sitten ja se on säilynyt hyvin meidän terassilla, vaikka nyt pientä hometta alkaa jo näkymään.

Tarvitset:

 • Kurpitsa.
 • Pieni veitsi.
 • Lusikka tai kauha.
 • Tussi.
 • Paperia ja teippiä.
 • Led-kynttilä tai pattereilla toimiva valosarja.

Ohjeet:

 1. Piirrä ääriviivat kurpitsan hattuun ja leikkaa kansi pois. Voit myös leikata reiän kurpitsan alaosasta.
 2. Tyhjennä malto kippoon, niin, että kurpitsasta jää jäljellä ainoastaan kuoret. Kurpitsan mallon voi kaivaa ulos kurpitsasta lusikalla tai kauhalla.
 3. Piirrä paperiin kurpitsan silmät, nenä ja suu. Leikkaa osat paperista ja kiinnitä ne teipillä kurpitsaan. Piirrä paperikuvioiden avulla kurpitsalle kasvot. Voit piirtää kasvot myös vapaalla kädellä, mutta kurpitsa on yleensä sen verran epätasainen, että vapaalla kädellä piirtäminen voi olla haastavaa.
 4. Kun olet piirtänyt kasvot, voit irroittaa paperinpalat ja aloittaa kaivertamisen terävällä vihannesveitsellä. Ole varovainen ja kaiverra kuviot tussilla piirrettyjen ääriviivojen mukaisesti.
 5. Kun kurpitsa on valmis, sujauta sen sisään led-kynttilä tai pattereilla toimiva valosarja. En suosittele oikean kynttilän laittamista lyhtyyn, jottei tule tulipaloriskiä.

OKSENTAVA KURPITSA

”Oksentava” kurpitsa on hauska somiste ruokatarjoilussa. Yläosaan kaiverretaan muovikulholle reikä ja kulhoon voi laittaa sipsiä, karkkia tai vaikka salaattia. Oksennus voi olla salsaa, dippiä tai kasviksia.

Tarvitset:

 • Kurpitsa.
 • Muovikulho.
 • Pieni veitsi.
 • Lusikka tai kauha.
 • Tussi.
 • Paperia ja teippiä.

Ohjeet:

 1. Aseta muovikulho kurpitsan päälle ja piirrä tussilla muovikulhon ääriviivat. Leikkaa muovikulhon kokoinen reikä yläosaan ja kaiverra malto pois.
 2. Piirrä tussilla kurpitsalle iso suu ja kaiverra suu auki. Piirrä tussilla myös silmät, mutta älä leikkaa silmiä auki, jotta muovikulho ei paista liikaa läpi.
 3. Aseta muovikulho kurpitsaan ja täytä se sipseillä tai popcorneilla.
 4. Asettele suuhun ”oksennusta”, joka voi olla salsaa tai vihanneksia.

KURPITSABOOLI

Kurpitsan sisään voi helposti rakentaa näyttävän boolin. Jos haluat käyttää seuraavaa ohjetta, niin suosittelen valmistamaan kurpitsa-boolimaljan samana päivänä, kun juhlat ovat, jotta kurpitsa pysyy kovana ja pystyy kannattelemaan boolimaljan.

Tarvitset:

 • Kurpitsa.
 • Muovikulho.
 • Pieni veitsi.
 • Lusikka tai kauha.
 • Tussi.
 • Paperia ja teippiä.

Ohjeet:

 1. Aseta muovikulho kurpitsan päälle ja piirrä tussilla muovikulhon ääriviivat. Leikkaa muovikulhon kokoinen reikä yläosaan ja kaiverra malto pois.
 2. Voit halutessasi kaivertaa kurpitsalle kasvot, mutta itse pidin kurpitsan ilman kasvoja, jotta se pysyy tukevana boolimaljalle.
 3. Tee haluamasi juomasekoitus boolimaljaan ja aseta malja kurpitsaan.
 4. Lisää booliin kauha tai vaihtoehtoisesti pillit, josta kaikki voivat maistella boolia.

Booliohjeita ja vinkkejä boolin tekemiseen on tulossa myöhemmin tällä viikolla 😉

LEPAKKO O’LATERN

Yksi minun kurpitsoistani oli vino ja se ei pysynyt kunnolla vaakatasossa. Päätin, etten kaiverra sitä ollenkaan, koska naama näyttäisi siinä hassulta. Päätin tehdä kurpitsasta leppakko-laternin, eli leikkasin mustasta pahvista mini lepakoita ja teippasin ne kurpitsaan. Lepakko-laternista tuli oikein söpö koriste Halloween-juhliin.

Tarvitset:

 • Kurpitsa.
 • Mustaa pahvia.
 • Lyijykynä.
 • Teippiä.
 • Sakset.

NOITAKURPITSA

Tarvitset:

 • Kurpitsa.
 • Noidanhattu.
 • Pieni veitsi.
 • Lusikka tai kauha.
 • Tussi.
 • Paperia ja teippiä.

Ohjeet:

Aloita kurpitsan kaiverrus artikkelin alussa kerrottujen ohjeiden mukaisesti. Kun kurpitsa on valmis, voit asettaa sen sisälle valosarjan. Aseta kurpitsan päälle noidanhattu ja saat hauskan noita-kurpitsan.


Oletko koskaan kaivertanut kurpitsaa? Mitä pidit näistä minun vinkeistäni? Jos kurpitsan kaiverrukseen ei ole aikaa tai kurpitsat ovat loppu kaupasta, niin *Tokmanni myy erilaisia keraamisia jättikurpitsalyhtyjä aidon kurpitsan korvikkeeksi 🙂

10 kommenttia

 1. Mira / Blinger Shimmer -blogi kirjoitti:

  Loistavia ideoita! Itse en ole koskaan kurpitsaa kaiverrellutkaan 😀

 2. Pirkko / Meriharakka kirjoitti:

  Aikamoista viitseliäisyyttä! Minulla se ulottuu vaan siihen, että ostan kurpitsan koristeeksi kanervapurkin viereen ovenpieleen 🙂

  • Diiskuneiti kirjoitti:

   Heh, joo välillä sitä innostuu askartelemaan vaikka mitä ja välillä sitten on mullakin vain keraaminen kurpitsalyhty kanervapurkin vieressä 😀

 3. Katta /Arki(paska)ruokaa kirjoitti:

  Ihania vinkkejä. Jaan tämän työpaikan Ällöween-tiimille. Meillä mies huolehtii lasten kanssa aina tuon kurpitsan kaiverruksen. Se on jotenkin niin kaunis sisällä palavan kynttilän kanssa, että joka vuosi se on saatava. -Katta /Arki(paska)ruokaa

 4. MINNA N / Sukat hukassa kirjoitti:

  Hei nää on mahtavia! mut mun suosikki (kaikessa helppoudessaan :D) on tuo lepakkolantern. Meillä poika on ihan innoissaan noista jättikurpitsoista kaupassa että pakko varmaan joku (maltillinen) kaivertaa :p

 5. NelliL kirjoitti:

  Teetkö jotain kurpitsan sisällöstä?

  • Diiskuneiti kirjoitti:

   Joo viimeksi paahdettiin kurpitsansiemenet uunissa. Niitä voi sitten lisätä esim. leipätaikinaan, smoothieen yms! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *