Hae
Diiskuneiti

KENKIEN HOIDON ABC – KUINKA PITÄÄ HUOLTA KENGISTÄ?

Kukapa ei pitäisi kauniista kengistä? Joka kerta kun itse astun kenkäkauppaan, näen yleensä heti useita kenkäpareja, jota jalkani huutavat sovittamaan. Nuorempana kengän mukavuudella ei ollut juurikaan väliä, kunhan se oli vaan tarpeaksi bling-bling. Yleensä kenkä saattoi puristaa, aiheuttaa rakkoja, mutta silti väkipakolla piti pitää sellaisia kenkiä, jotka eivät omaan jalkaan toimineet laisinkaan. Ehkä ikä on tuonut järkeä ja nykyään ostan kenkiä, jotka oikeasti tuntuvat jalassa hyvältä. Kengän ulkonäkö on myös tärkeä ja onneksi on olemassa hyvännäköisiä ja nimenomaan hyväntuntuisia kenkiä. Yksi lempi merkeistäni on Rieker ja Jana, jotka molemmat ovat saksalaisia. Molemmat merkit tekevät nimenomaan suomalasiin jalkoihin sopivia leveämpi lestisiä malleja 🙂

Vanhana kenkämyyjänä ajattelin jakaa teille muutamia vinkkejä millaisia hoitotuotteita kannattaa hankkia ja millaiset pohjalliset ovat parhaita. Kun löydät itsellesi täydelliset kengät ja päädyt ne hankkimaan, niin muista hoitaa kenkää kengän materiaalille tarkoitetuilla tuotteilla, näin saat kengille reippaasti lisää elinikää. Kenkien hoitotuotteet estävät kenkien likaantumisen sekä ne suojaavat vedeltä ja kosteudella. Suomessa sää on useasti kostea, sateinen ja loskainen, joten suosittelen käyttämään kengissä kosteussuojaa. Kosteussuoja suihkutetaan kengälle ja se luo kenkään kosteutta hylkivän läpinäkymättömän kalvon. Nahkaista kenkää tulee hoitaa tarkasti, kun taas synteettisestä materiaalista tehdyt kengät eivät yleensä vaadi erillisiä hoitotuotteita.

Vinkkejä

 • Nauhakenkiin voit kätevästi vaihtaa nauhat esim. takin tai laukun väriin sopivaksi.
 • Irtopohjalliset suojaavat kenkiäsi. Ne kannattaa kuitenkin ottaa pois käytön jälkeen, jotta kengät pääsevät tuulettumaan ja kuivumaan.
 • Nahkakenkä venyy omaan jalkaan sopivaksi, kun taas synteettinen materiaali ei jousta – muista siis valita oikea koko!
 • Kun ostat kengät, niin suojaa ne heti kotona ennen kuin otat ne käyttöön.
 • Kumisaappaat kannattaa pestä pelkällä saippuavedellä.
 • Muista tarkkailla korkokenkien korkolappuja, ne voi vaihtaa suutarilla uusiin muutaman euron hintaan. Jos ostat korkokengät, jossa korkolappu on jo valmiiksi liukkaan oloinen, niin käy vaihtamassa suutarilla heti tukevampi korkolappu.
 • Jos kengässä on likaa, niin putsaa se heti, ettei lika pääse pinttymään.
 • Kun seuraavaksi ostat kengät, niin kysy myyjältä hoito-ohjeita. Kannattaa panostaa muutama euro ja ostaa kunnon suoja-aine uuteen kenkään.
 • Jos käytät kenkiä ilman sukkia (esim. ballerinat ja avokkaat) niin hyvä tuote on jalkaspray, joka sisältää luonnonsilkkiä. Jalkaspray muodostaa jalalle näkymättömän kalvon, joka suojaa ihoa hankautumilta ja lisäksi se antaa hyvän tuoksun jaloille.
 • Kevään tulessa, puhdista talvikengät kunnolla ja laita ne siististi kaappiin (mieluiten laatikkoon) odottamaan ensi talvea.

NAHKAKENGÄT

 • Laita nahkakenkiin kosteussuoja, jota saa voiteena tai suihkeena. Nahka ihmee kosteutta itseensä ja saattaa päästää märkää läpi, joten kosteussuoja nahkaan on ehdoton.
 • Jos huomaat nahan pinnassa naarmun tai kuluman, niin sen voi korjata nahkavoiteella. Nahkavoide kiillottaa myös kengän pintaa. Voiteita saa eri sävyissä, jos olet epävarma väristä, niin voit myös valita värittömän nahkavoiteen.
 • Nahkakenkiä ei saa pestä pesukoneessa, ilman valmistajan lupaa.

MOKKAKENGÄT

 • Mokka ja nupukkimateriaali imee itseensä kosteutta, joten on ehdottoman tärkeää laittaa kenkiin kosteussuoja.
 • Mokkamateriaalissa näkyy helposti lika, mutta sen voi putsata kätevästi puhdistusvaahtoa ja kenkäsientä/harjaa käyttäen.
 • Jos mokkamateriaalista väri on alkanut haalistumaan, esim musta väri on tullut haaleaksi, voi sen korjata mokkamateriaalille tarkoitetulla väriaineella.
 • Muista harjata kenkää usein, mutta älä missään nimessä sellaisella harjalla, jota on käytetty nahka-aineiden kanssa, sillä väri saattaa tarttua kenkään.

KANGASKENGÄT (ESIM. CONVERSET)

 • Tekstiilipintaan saa myös käyttää kosteussuojaa eli seuraavaksi kun lähdet conssien kanssa festareille, niin suihkauta niihin hoitoaine ps. ei suojaa kyllä kuralammikoilta.
 • Jos tekstiiliin tulee likaa, niin kannattaa se puhdistaa pelkällä saippuavedellä. Jotkin kengät on mahdollista pestä kokonaan käsin tai jopa pesukoneessa.

POHJALLISET

Pohjalliset tuovat kenkään ihanaa pehmeyttä ja useimmat pohjalliset poistavat myös jalkojen pahat hajut. Pohjallinen on myös tosi kätevä ratkaisu silloin, jos kenkä tuntuu liian isolta tai kantapää nousee kengästä. Ainakin itsellä jalka on välillä ”laiha” ja välillä turvonnut ja tästä syystä kengän kokoni vaihtelee 38-39 välillä. Avokkaisiin käytän usein joko päkiäpohjallista tai koko pohjallista, jos kenkä tuntuu löysältä tai kantapää hyppää kävellessä ulos. Minulla on ihanat mokkaiset polven-yli-saappaat, mutta ne eivät pidä yhtään kylmää, joten ostin niihin juuri talvipohjalliset ja nyt voin käyttää niitä kylmällä ilmallakin.

POHJALLISET

Perus nahkapohjallinen tuo mukavuutta ja tekee kengästä pehmeän.

Aktiivihiilellä tehostettu pohjallinen on niin sanottu hajunsyöjäpohjallinen, koska se imee kosteutta todella tehokkaasti ja estää siten pahojen hajujen syntymisen.

Lateksipohjalliset tuovat kenkään pehmeyttä ja vaimentavat myös iskuja.

Fleecepohjalliset antavat kenkiin pehmeyttä ja lämpöä. Yleensä välikerroksen materiaalina käytetään aktiivihiiltä, joka pitää jalat kuivina ja ehkäisee pahaa hajua.

Raikastavat pohjalliset ovat kevyesti hajustettuja pohjallisia, jotka estävät jalkojen pahaa hajua. Näistä pohjallisista kenkiin jää hyvä ja raikas tuoksu. Huom: näitä pohjallisia kannattaa vaihtaa viikon välein jos kenkää käyttää päivittäin. Itse käytän näitä kesäisin ballerinoissa, mutta voi käyttää missä kengässä vaan.

Talvipohjallinen on lämmin ja pehmeä. Aktiivihiili ja lateksi välikerroksessa auttaa vaimentamaan iskuja sekä pohjallinen estää pahoja hajuja sekä torjuu kosteutta. Alumiinista valmistettu pohja suojaa todella tehokkaasti kylmältä ja tätä pohjaa kannattaa käyttää kovillakin pakkasilla. Suosittelen aloittamaan talvipohjallisten käytön heti, jos käyttää kenkää jossa ei ole kunnollista vuorta. Itse olen niin vilukissa, että aion laittaa mun talvikenkiinkin talvipohjalliset.

Tukipohjallinen hengittää ja imee kosteutta. Holvikaaren tuki antaa ihanan rentoutuksen väsyneille jaloille. Yleensä tukipohjallisten kannassa sijaitsee vielä iskua vaimentava kantapehmuste. Tälläiset voi laittaa vaikka työkenkiin, jos tekee seisomatyötä.

Miten sinä hoidat kenkiäsi tai onko hoitaminen jäänyt kenties kokonaan? Toivottavasti tästä postauksesta irtosi jotain vinkkejä kenkien hoitamiseen 🙂

20 kommenttia

 1. Emmaana kirjoitti:

  Mehiläisvaha on hyvä nahkakenkiin!

 2. Mami16 kirjoitti:

  En tiennyt puoliakaan, kiitos näistä ohjeista 😀

 3. KatiKati kirjoitti:

  En oo putsannu kenkiini ikin, ehkä nyt teen sen ekaa kertaa 😉

 4. SainUnelmieniKengät kirjoitti:

  Hyvin opettavaista tekstiä, harmi vain etten kuitenkaan löytänyt vastausta dilemmaani. Joten kysytään sitten erikseen asiasta :’D Jos on nahka kengät, mutta niissä on tällainen…muovimainen läpinäkyvä pinta nahan päällä, niin miten niitä pitäisi sitten hoitaa? Kosteutta ja likaa hylkivä pinnoite päälle olisi varmaan ihan hyvä, mutta muuten, osaatko antaa neuvoja muovin hoitamisesta (kuulostaa jotenkin oudolta kysyä tällaista)? xD

  • Diina-Maria Laakso kirjoitti:

   Moikka ja kiitos kommentistasi. Laittaisin ehdottomasti ainakin kosteus-suojasuihketta, joka hylkii kosteutta ja liika. Kosteussuoja luo nahkapintaan ns. kalvon ettei se päästä vettä niin helposti läpi. Seuraavan kerran, kun olet kenkäkaupassa, niin vilauta myyjälle kenkiäsi ja hän osaa varmasti suositella sinulle oikean aineen 🙂

 5. Asta B. kirjoitti:

  Oot kyllä saanut upeasti koottua ison määrän vinkkejä tähän ja paljon tuli uutta asiaa ainakin mulle – kiitos tästä! 🙂 Mulle kengät ovat aina olleet ”se juttu” – vaatteet voivat kutistua vaatekaapissa (ehheh), mutta kengät sopivat aina. Joten niistä pitää kyllä mielellään huoltakin – kestävät paljon pidempää käyttöä pienellä vaivannäöllä! 🙂

  • Diiskuneiti kirjoitti:

   Hei ihan mahtava kuulla, kiitos 🙂
   Joo kenkien käyttö-ikää saa kyllä pidennettyä mukavasti, kun niitä hoitaa hyvin.

  • Diiskuneiti kirjoitti:

   Joo vanhana kenkämyyjänä on tullut nähtyä millaisilta kengät näyttää, kun niitä ei hoideta ja listaa olisin voinut jatkaa pidemminkin 😀

 6. Henna kirjoitti:

  Tulipas monta uutta todella hyvää vinkkiä itsellenikin! 🙂 Pitää palata näihin kun tulee aika (toivottavasti jo pian!) kaivaa kevät ja kesäkengät esiin varaston uumenista!

 7. Mira / Blinger Shimmer -blogi kirjoitti:

  Todella kattava paketti ja paljon uutta tietoa itselleni 🙂

 8. Mari kirjoitti:

  Kiitos vinkeistä, suurin osa näistä oli uusia juttuja mulle :).

 9. Tiina kirjoitti:

  Hei! Eksyin tähän tekstiin kun yritin etsiä Rieker-kenkien hoito-ohjeita. Myyjä kaupassa sanoi että kengät eivät tarvitse mitään suihkeita tms. vaan voi heti ottaa käyttöön. Vähän arveluttaa kuitenkin kun en haluaisi pilata uusia kenkiä! Tiedätkö siis että onko Rieker-kengissä joku valmiiksi suojaava kalvo? Kiitos etukäteen!

  • Diiskuneiti kirjoitti:

   Heippa Tiina! Riekerin pinnan voi suojata kosteussuihkeella, mutta purkissa pitää lukea, että sen täytyy sopia myös synteettiselle pinnalle ellei kyseessä ole sitten nahkakenkä. Jos sulla on jotain suihketta, niin suosittelen kokeilemaan sitä aluksi ihan pienelle alueelle, koska Riekerin materiaali voi ottaa helposti nokkiinsa. Click Shoes -myymälöissä myyjä voi tehdä Riekereille suojakäsittelyn 5,90 euron hintaan. Käsittelyyn kuuluu vesi, lika ja uv-suoja 🙂

 10. Heidi kirjoitti:

  Apua, nyt tarvitsisin pikaista apua. Ostin riekerin kengät (synteettista materiaalia). Suihkutin kotona niihin suoja-aineen ja huomasin niiden kuivuttua, että niihin oli tullut laikkuja tai kuin väri olisi haalistunut parista kohtaa. Mitä niille voi tehdä tai osaisitko suositella jotain tuotteita , joilla väriä voisi tasoittaa?

  • Diiskuneiti kirjoitti:

   Moi Heidi! Riekerin kenkiin voi suihkuttaa vaan sellaisia suihkeita, joissa lukee, että se käy synteettiselle pinnalle.

   Itse kokeilisin ehkä kenkien puhdisyusvaahdolla putsata kengän pinnan tai kokeilla kiillotus-sientä. En tiedä saako pintaa enään samanlaiseksi ☹️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *