Hae
Diiskuneiti
Kaupallinen yhteistyö

MUISTILISTA TURVALLISILLE LELUOSTOKSILLE

Kaupallinen yhteistyö: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (TUKES)

Mulla alkaa olemaan ystäväpiirissä se tilanne, että kaikilla on jo lapsia ja lelujen ostaminen on tullut itselleni erittäin tutuksi tehtäväksi. Isommille lapsille lelujen hankkiminen on helppoa, koska valikoimaa on todella runsaasti, mutta 0-3-vuotiaiden lasten kohdalla pitää ehdottomasti muistaa lelun ikäraja ja turvallisuus. Koska joulu on ihan juuri ovella halusin kerätä teille tuhdin tietopaketin, jonka jälkeen on helppo lähteä turvallisille leluostoksille.

MILLAINEN ON TURVALLINEN LELU?

Lelut ovat tuoteryhmä, jota valvotaan todella tarkasti. Meidän aikuisten tulee huolehtia siitä, että lapsi leikkii ainoastaan turvallisilla leluilla. Tarkasta aina, että lelun pakkauksesta löytyy seuraavat merkinnät:

  • CE-merkintä.
  • Valmistajan / maahantuojan nimi ja osoite.
  • Muut tarvittavat varoitukset.
  • Ikäraja ja ikäsuositus.
  • Käyttöohjeet suomeksi sekä ruotsiksi.
  • Pehmoleluissa tulee olla pesu-, ja hoito-ohjeet.
  • Katso tästä millaisilta turvallisuusmerkinnät näyttävät lelupaketeissa.

Alle 3-vuotiaiden leluissa ei saa olla mitään pieniä irtoavia osia. Pienten lasten lelujen tulee kestää vähän kovempaakin menoa – eli hakkaamista, heittämistä ja putoamista. On hyvä tarkistaa ettei lelusta irtoa esim. helposti tarroja, väriä tai osia. Esimerkiksi pehmolelujen silmät, vauvakirjojen pop-up osat, nuppipalapelin nupit yms ovat sellaisia osia, jotka saattavat olla huonosti kiinnitettyinä. Jos lelu toimii pattereilla, niin patteriluukun kiinnitys täytyy tapahtua aina ruuvein, ettei lapsi saa luukkua itse auki. Myös äänileluista lähtevät äänet voivat liian voimakkaana vahingoittaa jopa kuuloa. Itse vihaan äänellisiä leluja, mutta jos haluat sellaisia ostaa, niin muista aina testata äänenvoimakkuus ennen ostoa. Eilen Citymarketissa mieheni painoi kakkaavan Flamingon testinappia ja siitä lähti sellainen mekkala, että poistuttiin aika ripeästi toiselle osastolle 😀

Itse astmaatikkona olen erittäin tarkka hajuista ja olisi tärkeää muistaa se sääntö, että hajuherkkään perheeseen ei saa ostaa mitään tuoksullisia leluja. Pahimmallaan joku perheestä voi saada hengenahdistusta. Jos perheessä on erinikäisiä lapsia, niin vanhempien tehtävä on huolehtia siitä, ettei isompien lasten leluja ole pienen lapsen saatavilla.

OSTA SUOMESTA – TUKES VALVOO VAIN SUOMEN MARKKINOILLA OLEVIA LELUJA

Vaikka kuinka netissä pyörivät WISHIN mainokset houkuttelisivat tilaamaan lelukopioita puolet halvemmalla, niin en kyllä lähtisi siihen. Halvat tuoteväärönnekset rikkovat ensinäkin lakia, eivätkä ne ole todellakaan samoja leluja. Jos valmistaja rikkoo jo valmiiksi lakia kopioimalla toisen omistaman lelumallin, niin siinä voi miettiä kuinka kiinnostunut tämä valmistaja on noudattamaan lelujen turvallisuusmääräyksiä. Parilla eurolla ei voi saada ostettua useamman kympin lelua, niin se vaan menee. Muista käyttää aina harkintaa tilatessasi leluja ulkomailta. Vaikka lelukaupan nettisivussa olisi .fi pääte, niin se ei silti tarkoita, että kyseessä on suomalainen verkkokauppa.

Muista aina, että viranomainen ei tarkasta leluja mitenkään ennakkoon, vaan lelujen turvallisuuden varmistaminen on valmistajan vastuulla. Kaikki myynnissä olevat lelut eivät ole testattu, tarkistettu ja hyväksytty viranomaisten toimesta. Viranomaiset tekevät tarkastuksia ainoastaan pienelle määrälle leluja jälkijättöisesti ja riskiperusteisesti.

Jos huomaat lelussa turvallisuuspuutteita, niin ilmoita asiasta aina lelun ostopaikkaan ja Tukesiin!

VINKIT TURVALLISILLE LELUOSTOKSILLE

  • Noudata aina ikärajoituksia ja ikäsuosituksia.
  • Pienille lapsille ei saa ostaa isompien lasten leluja – ne voivat olla pikkusille hengenvaarallisia!
  • Roolivaatteissa ei saa olla pään alueella pitkiä kiristysnyörejä, joihin lapsi voi kuristua.
  • Valitse äänileluista matalimmalla äänellä oleva malli.
  • Suosi lapsille maalaamiseen vesipohjaisia värejä. Ne ovat turvallisempia kuin liuotinpohjaiset tuotteet.
  • Valitse tussien sijasta väriliidut.
  • Jos laite toimii paristolla, tarkista, ettei lapsi pysty irrottamaan paristoa itse lelusta.
  • Vältä voimakkaasti hajustettuja leluja. Hajustetuista leluista voi vapautua allergisoivia aineita.

LAHJAIDEOITA PIENILLE LAPSILLE

Vauvat (0-1-vuotiaat): purulelut, muotolaatikot, mobilet, leikkialustat, pallot, helistimet, pehmolelut, vauvakirjat ja kylpylelut.

Taaperot (1-2-vuotiaat): nuppipalapelit, rakennuspalikat, helpot palapelit, kuvakirjat, pallot, Dublo-legot, kävelyvaunut ja potkuauto.

Leikki-ikäiset (3+): värityskirjat, väriliidut, kirjat, rooliasut, nukkekoti, automatto autoille, Muumitalo, leikkikeittiö, muistipelit ja askartelutarvikkeet.

Olisin itse kovasti halunnut ostaa tänä vuonna ystäväni taaperolle Muumi-lelukalenterin joululahjaksi. Martinexin joulukalenterissa oli kuitenkin selkeästi merkitty, että ikäsuositus on 3+, joten sopisimme lapsen äidin kanssa, että odotamme suosiolla lelukalenterin kanssa ensi jouluun, kun lapsi täyttää 3-vuotta. Vaikka kyseinen taapero on todella fiksu ja mahtava leikkimään, niin ei voi koskaan tietää jos pienen pieni Pikku-Myy joutuisi vaikka vahingossa niellyksi – siitä voisi koitua hengenvaarallinen tilanne. Ostin kalenterin tilalle ihanan kuvakirjan, jossa kerrotaan hauskasti hampaiden pesusta eläimien kautta. Miehen kummilapselle ostettiin tänä jouluna hänen ikäisille sopiva legopakkaus – hän varmasti on siitä todella innoissaan. Ostetaanhan lapsille ikärajaan sopivia leluja, vaikka ne tuntuisivatkin omasta mielestä tylsiltä vaihtoehdoilta?

Jos jonkin lelun osto askarruttaa, niin voit aina kysyä apua ja suosituksia lelun myyjältä tai valmistajalta. Turvallisia lahjaostoksia ja ihanaa joulua 🙂

 

LUE MYÖS:

UNBOXING: MUUMI JOULUKALENTERI 2020

DIY: PIENI JA HELPPO VAIPPAKAKKU VAUVAJUHLIIN

NÄIN JÄRJESTÄT BABY SHOWERIT TYYLIKKÄÄSTI JA EDULLISESTI

Kaupallinen yhteistyö: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (TUKES)

4 kommenttia

  1. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

    Täytyy myöntää etten ihan täysin noita ikäsuosituksia noudata oman neidin kohdalla, iiks.

  2. villananna kirjoitti:

    On todella tärkeää, katsoa tarkkaan millaisia leluja hankkii. Meillä ei lelut oikein ole enää ajankohtaisia mutta kyllä meille Legoja kulkeutuu. Kun koko perhe niitä jaksaa tehdä yhdessä 🙂

    https://villananna.vaikuttajamedia.fi

  3. riitta reissaa kirjoitti:

    Niin monta huomioitavaa asiaa… omat lapset onneksi jo aikuisia!

  4. Minna / Kiljustenblogi kirjoitti:

    Tänä jouluna pieni kummityttö sai nuppipalapelin suomalaisestanettikaupasta. Omat lapset ovat jo vähän isompia ja lopetin tänä vuonna perhepäivähoitajana, joten ihan pienten lasten leluja ostan vain yhdelle kummilapselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *