Hae
Diiskuneiti

VIISI KARMIVINTA HÄMÄHÄKKIÄ SUOMESSA

Jos pelkäät hämähäkkejä, niin tätä postausta ei ehkä kannata lukea – en haluaisi lukea tätä itsekkään, enkä tiedä miksi tämän edes kirjoitin 😀 Muutettiin keväällä 2017 rivitaloasuntoon ja olen bongannut pihaltamme, varastosta ja myös asunnon sisältä vaikka minkälaisia hyytäviä kahdeksan jalkaisia. Niin monta kertaa on sydänkohtaus ollut lähellä, että päätin tälläisenä hämähäkki-bongarina tulla kertomaan mitkä hämähäkit karmivat minua eniten. Mitään kuvia on turha odottaa, koska kyseiset kahdeksanjalkaiset kammotukset nähneenä olen ollut nanosekunnissa pois paikalta, enkä todellakaan ole jäänyt niitä kuvaamaan 😀

Suomessa kaikki hämähäkit ovat myrkyllisiä. Hämähäkit myrkyttävät saaliinsa hermomyrkyllä, joka ei kuitenkaan ole vaarallista ihmiselle. Herkät ihmiset (kuten minä) voivat kuitenkin saada pahoja allergisia reaktioita ja yleensä purema aiheuttaa kutinaa ja kirvelyä, sekä ainakin itselleni tulee aivan jäätävä paukama, joka saattaa märkiä. Mulla tulee hyttystenkin pistoista tosi isot paukamat ja hämähäkkien puremat ovat ihan omaa luokkaansa. Moni muuten varmaan ajattelee, että onneksi talvella ei ole hämähäkkejä, mutta se ei ole totta. On muutamia hämähäkkejä, jotka ei talvehdi laisinkaan, vaan ne liikkuvat ulkona pakkasellakin ja lumen alla käy kova vilske – yök mikä ajatus 😀

Vesihämähäkki

Nämä hengailevat lammikoissa, suolla, ojissa ja vesistön äärellä. Olen aina ajatellut, että hämähäkit kuolevat jos niiden päälle heittää vettä, mutta nämä lurkit osaavat sukeltaa. Vesihämähäkit ovat todella suuren kokoisia, joten ne kyllä huomaa selvästi vedessä ja maalla. Vesihämähäkit syövät pieniä kaloja ja pesivät kaislikkoon. Luin joskus jostain, että Pekka Poutaa oli purrut kyseinen hämähäkki ja hänen sormensa oli turvonnut valtavaksi ja purema oli sattunut saman verran kuin ampiaisen pisto. Pienenä välttelin aina uimarannalla kaislikkoa ja kutsuin näitä yksilöitä kaislahämähäkeiksi.

Palloristi-hämähäkki

Tämä yksilö puree ja imee ihmisistä verta – kyllä luit oikein. Palloristi-hämähäkin selässä on risti ja se on noin 10 mm kokoinen pyöreä pullero. Äitiäni puri joskus tälläinen yksilö ja kun äitini liiskasi sen kädellä, oli hämähäkki sisältä täynnä verta – siis yök äitin verta! Olen myös kuullut tarinoita siitä, miten ihmisten sääriä on yöllä purtu ja syyllistä etsittäessä on sängyn alta on löytynyt verta täynnä olevia ristihämähäkkejä. Mun mielestä on todella karmiva ajatus, että hämähäkki, jolla on ristin merkki selässä käy imemässä ihmisistä verta öisin.

Kukka-hämähäkki

Tälläinen yksilö oli yhtenä kesänä muuttanut asumaan anopin meille ostamaan päivänkakkaraan. Huomasin kerran kukassa liikettä ja kukkasen päällä istui iso pallopeppuinen hämähäkki, joka oli täysin valkoinen. Kyseessä on kukka-hämäkki, joka voi muuttaa väriään kukkien mukaan ja se ei kudo laisinkaan seittejä, vaan saalistaa hyökkäämällä. Onneksi kyseinen kukka on jo kuollut ja ehkä tuo hämähäkki on muuttanut siitä jo pois.

Huonehämähäkki

Huonehämähäkit asuvat ihmisten kodeisssa – eikö kuulostakkin ihanalta 😀 Huonehämähäkit ovat mukamas vaarattomia, mutta mun mielestä ne ovat todella ällöttävän näköisiä, sellaisia isoja pallopeppuja. Huonehämäkit tekevät valtavia seittejä, joissa ne odottavat saaliin tarttumista verkkoon. Itse imuroin asuntomme pari kertaa viikossa ja tuntuu, että parin viikon välein silti jostain nurkasta löytyy huonehämähäkki tuijottelemasta.

VARASTOhämähäkki

Suomen suurin hämähäkki on varastohämäkki ja se viihtyy sisätiloissa kesät sekä talvet. Varastohämähäkki voi kasvaa jopa 10 centtiseksi ja se saattaa purra helposti myös ihmisiä. Puremaa voi verrata ampiaisen pistoon eli se voi olla joillekin ihmisille todella kivulias ja siitä voi tulla iso paukama. Varastohämäkit ovat tulleet Suomeen rahtilaivojen mukana. Ne asuvat luonnossa kallio ja luolamaisissa viileissä paikoissa ja Suomessa ne tuntuvat viihtyvän erityisesti kellareissa ja varastoissa.

VINKKEJÄ HÄMÄHÄKKIEN KARKOITTAMISEEN

 • Imuroi usein ja muista tarkastaa ja puhdistaa myös seinien nurkat, verhojen taustat sekä kattotaso.
 • Osta lihansyöjäkasvi – se oli mun paras hankinta ikinä. Lihansyöjäkasvi houkuttelee tuoksullaan hämähäkkejä ja syö ne.
 • Hämähäkit vihaavat sitrushedelmien tuoksua. Olen monesti laittanut sitruunan kuoria kesäisin terassin oven eteen. Myös inkivääri-vesiseos karkoittaa hyvin hämähäkkejä ja sitä suihkin aina ulkokalusteisiin.
 • Pese asunnon sisäänkäynnit, kuten terassin-, ja parvekkeen ovet sekä ikkunat. Jos ulko-ovi on maan tasolla, niin puhdista oven edusta lehdistä ja roskista. Hämähäkit tykkäävät lymytä lehtien alla.
 • Laita ikkunoihin ja oven karmeihin yms kaksipuolista teippiä. Hämähäkit jäävät niihin kiinni. Itse en ole tätä kikkaa ottanut käyttöön, koska en uskaltaisi ottaa sitä teippiä pois, kun se on täynnä raatoja 😀

Mä olen pienestä saakka pelännyt kuollakseni hämähäkkejä ja välillä mua oikein ärsyttää, miten tuollaiset pienet rääpäleet voi hallita mun elämää niin paljon. Löytyykö muita kohtalotovereita ja olisi myös kiva tietää onko joku päässyt hämähäkkipelosta irti? 🙂

52 kommenttia

 1. Päivi kirjoitti:

  Täällä hep! Pelkään ihan sairaasti. Isäni on luontoihminen ja aina yrittänyt väittää että hämikset olisi jotenkin hyödyllisiä. No, koko kesän olen seurannut kauhulla paria yksilöä parvekkeellani. Voin kertoa että MITÄÄN hyödyllistä eivät oo tehny, kököttävät ja kyttäävät! 😀

 2. Nimetön kirjoitti:

  Mitään hämähäkkiä ei ole todistettu että imee verta koska mikään hämähäkki ei ime verta.

 3. Faktaa kirjoitti:

  Mikään hämähäkki ei ime verta se on vaan muutaman ihmisen teoria mitä ei ole pystytty todistamaan.

  • Espanjan matkaaja kirjoitti:

   Kyllä puree! Oltiin puoli vuotta Espanjassa asuntoautossa jossa kyseinen vampyyri oli pureksinut mua joka yö kolmen kuukauden ajan. Ihmettelin öiden jälkeisiä puremia kunnes luin myös hämähäkin puremista ja tutkittuamme löysin sänkymme yläpuolelta olevasta kaapista lihavan hämähäkin ja yhden poikasen. Ihan karmeen kokoinen vampyyri oli!

   • Diiskuneiti kirjoitti:

    No hyi mikä tarina! Mä niiiin olin oikeassa, että ne purevat! 😀

   • Myty kirjoitti:

    Se puri koska se koki sua uhkana. Verta ne eivät ime. Se suojeli pikku poikasiaan. Niitten myrkky on vaan sen verran vahvaa, että iho reagoi. Meil on niit kotona vaikka kuinka paljon ja ne ei tee mitään.

 4. Nimetön kirjoitti:

  Meillä asuu keittiön ikkunan yläkulmassa, tosin ulkopuolella, ihastuttava ristihämähäkin pallero. Sen saalistusta on hauska seurata , kun se noutaa verkosta saaliskärpäsiä, paketoi ne sievästi ja vie kotikoloonsa karmin väliin. Kuinkahan hämpylle käy talvella? Sisällä vierailevia hämähäkkejä en koskaan tapa enkä poista, mitä nyt imuriin saattaa joskus joku joutua.

  • Diina-Maria Laakso kirjoitti:

   Hyvä, että voit olla noin tyyni asian suhteen. Itse hämähäkkipelkoisena en pysty asumaan kodissa, jossa hämähäkit juhlivat 🙁 Ehkä pitäisi mennä johonkin terapiaan 😀

 5. Petri kirjoitti:

  Palloristihämähäkki ei käsittääkseni ime verta 🙂 Puree kyllä, sellainen kulkeutui pari vuotta sitten mukana vaellusreissulta. Housujen taskussa lymynnyt hämis puri sormeen ja köpötteli jalkaa pitkin hyllyn alle piiloon. Sattui vähemmän kuin ampiaisen pisto, sormeen tuli pieni musta täplä joka katosi muutamassa päivässä.

 6. Minorea kirjoitti:

  Löysin tämän jutun vahingossa, kun eksyin googlettelemaan erilaisista hämähäkeistä 😀 Mutta tosiaan, palloristihämähäkkiä ei ole olemassakaan, eikä yksikään Suomessa tunnettu laji ime verta.
  Juhani Itämies on kyllä alallaan tunnettu tutkija, mutta tämän väitteen kanssa mennyt kyllä ihan täysin metsään (jota totta kai sattuu kaikille ihmisille, harvan aivopierut vaan pääsyvät uutismedioihin asti).

  Eli tällaista ei tarvitse Suomessa pelätä. Mutta jos esim. matkustaa Thaimaaseen, niin sieltä löytyy jo purevia hämiksiä (:

 7. Setä kahtoo kirjoitti:

  Oih

 8. Setä kahtoo kirjoitti:

  Oihhh

 9. lukki kirjoitti:

  kyllä yksi laji ainakin imee verta ihmisestä, palloristihämähäkki. vaanii yöllä ja iskee lihaan kiinni.

  • Diiskuneiti kirjoitti:

   Apua! :O

  • Tiedoksi kirjoitti:

   Juurihan moneen kertaan on sanottu että palloristihämähäkki nimistä hämäkkiä ei ole olemassa, ja tosiaan verta imevistä hämähäkeistä en ole ikinä vielä kuullut

 10. Hämis kammo kirjoitti:

  Hämähäkki jolla on poikaset selässä valkoisessa munassa puree ja olen lukenut että kaikki naaras hämähäkit jotka kantavat poikaset selässä munassa purevat. Itseäni on tällainen purrut ja siitä asti olen inhonnut hämähäkkejä.

 11. Mia kirjoitti:

  Veten imemisestä en tiedä, mutta kyllä kotimainen hämähäkki todistetusti puree. Todistetusti siten, että äitiäni puri hämähäkki. Tyyppi jäi kiinni verekseltään. Kauhea kutiseva painama siitä tuli.

 12. Jontte kirjoitti:

  Tuo eläinmuseon Ruskohämähäkki on tullut joskus 50;tä luvulla banaani laatikkojen mukana ja elää tälläkin hetkellä luonnolisena kantana tuolla museossa. Tiedän tämän siksi että olin tuota remonttia tekemässä :). Se on erittäin arka valolle, ja kun esimerkiksi lattian alle asennettiin uudet viemärit ja vesijohdot niin laitettiin tehokas valo vuorokautta ennen ja näki selvästi kun ”seinät lähtivät” liikkumaan kun kaverit poistuivat paikalta. Yhtä sähkömiestä jopa purtiin kun oli jättänyt takkinsa lattialle ja hämppis oli mennyt valonsuojaan sinne. Sen purema on noin tuplasti tujumpi kuin kyy käärmeen.

 13. Eraja kirjoitti:

  Yksikään hämähäkki ei meillä eikä maailmalla ime verta. Sellaisen löytyminen olisi tieteellinen sensatio.
  Useimmat hämähäkit kyllä tainnuttaa saaliinsa puremalla ja myrkyllään, mutta ihmistä ne eivät pure, kuin puollustautuessaan. ja vain suurimpien leuat kykenee rikkomaan ihmisihon.
  Hähämäkit pitävän kurissa, elintarvike ja tekstiilituholaiset joten ovat hyvinkin hyödyllisiä myös asunnoissa.

 14. Minna Rajala kirjoitti:

  Hui, tässä tuli kyllä paljon uutta tietoa hämähäkeistä mulle! 😀

 15. NB Vikman kirjoitti:

  Hej, Diisku 🙂
  Mä oon kans saanu 17vuoden aikana sellasta siedätyshoitoa tääl saaristos n.100vuotiaassa maalaiskartanossa!!!
  Tarantellan näköisiä.Viihtyvät mm. kylpyhuoneessa…, keittiön tiskialtaan lähistöllä…jne….Löytyy kolmea väriä; mustaa, tumman ruskeeta ja beigeä..Ovat varmaan eri ikäisiä ja sukupuolta.Isoimmat ovat ruskeita ja varmaan naaraita. Keskikokoiset ovat mustia ja sit nuoremmat niitä beigejä vielä…
  Eivät lähde pakoon ovenkarmilta tai seinistä, kun mies lähestyy veskipaprun kans listii niitä :O Ja siis hemmetin ISOJA. Kun isoimmat retkottaa itsevarmoina tavallista leveimmillä kartanon ovenkarmeilla,niin uloimpien jalkojen väli on +10cm! ainakin… Kammoja…ja kun ajattelee,et ne vilistää pitkin kämppää,kun nukutaan.., ni parempi olla miettimättä… 🙁
  t.Nina 😀

  • Diiskuneiti kirjoitti:

   Moikka Nina! Hyi kamala – toi sun tarina sai mut ihan kananlihalle. Mä tiiän todellakin noi jättihämähäkit, ne on vissiin Varastohämähäkkejä tai vesihämähäkkejä, molemmat on Suomen suurimpia hämähäkkilajeja ja ne oikeasti puree! Äiti on purrut tuollainen ja teki tosi kipeää 🙁

   Mä vihaan, kun ne vaan möllöttää ja pelkään, että ne hyppää päälle. Itse haen kaapista aina hämäyrin nähdessäni imurin, koska en todellakaan uskalla koskea niihin paperilla 😀 Siis ihan kamalaa, että voi olla tämmöinen fobia hämähäkkeihin 😀

 16. NB Vikman kirjoitti:

  Totta, niihin ei koskaan vaan totu…Ennen suihkuun menoa on aina tsekattava suihkuverho, seinät, oven karmit, lattia tietty, katon raja…Tiedän suunnilleen,mistä öttiäiset voi bongata… :O
  Löytyny mm. astioista kuolleina, pöydillä joskus, hellan takana, tiskialtaat niiden lemppari paikkoja myös…yöpöydällä! Ja vaikka missä lymyilevät milloinkin….Jatkuva hälytys tila päällä wc/kylppäri sektorilla…! Kerran olin taas suihkus ja lauloin kovaa ja korkealta, kunnes kääntyessäni oli just naaman korkeudella spinderi ja löysin ihan uuden ”oktaavin” ääni repertuaaristani… 😀

 17. Melissa kirjoitti:

  Hämähäkkejä ei kannata hävittää ollenkaan, ne pitävät kodin siisteydestä huolta. Nimittäin hämyrit kuten myös kirjaskorpparit syövät mielellään kodin tuholaisia. Hämähäkit ovat siis meille tärkeitä otuksia!

 18. Melissa kirjoitti:

  Ja sitten tuohon varastohämyriin sen verran, että ei se pure kuin viimeisenä keinona, ei siis helposti. Yksikään hämähäkki ei käy ihmisen kimppuun noin vain vaan ahdistettuna.
  Varastohämähäkki on myös tärkeä kodissa, koska silloin tiedät, ettei teillä ole esimerkiksi turkiskuoriaisia ja syö muuten mielellään lutikatkin 🙂 Pidän siis yhtenä suurena syynä lutikkakannan lisääntymistä turkiskuoriaisten vaikean hävittämisen, myös sillä, että näitä upeita otuksia tapetaan ihan surutta.

  • Diiskuneiti kirjoitti:

   Tiedän! Mutta en vaan ymmärrä, että miksi pelkään hämähäkkejä niin kovin. Enhän mä edes uskalla tappaa niitä (paitsi imurilla ja silloinkin pelkään, että ne ryömii sieltä letkusta takaisin) 😀

 19. Minna M/Kiljustenblogi kirjoitti:

  Mielenkiintoinen kirjoitus ja keskustelu hämähäkeistä. Yläasteella meille opetettiin, että Suomen ainoa ihmistä pureva hämähäkki on vesihämähäkki. Ja sen purema vastaa juurikin ampiaisenpistoa. Ehkä ne muutkin voivat purra, mutta eivät aiheuta ei-allergisille oireita. ?
  Itse en erityisemmin pelkää hämähäkkejä, mutta en koskaan tapa niitä. Vien pihalle.

  • Diiskuneiti kirjoitti:

   Mä en ymmärrä miksi pelkään niin kovin hämähäkkejä. Tiedän, että ne on hyödyllisiä, mutta jotenkin niiden ulkomuoto saa mut vaan ihan kananlihalle 🙁

 20. Mari kirjoitti:

  Mä en myöskään voi sietää hämähäkkejä ja kohtaamiset aiheuttaa aina koomisia piirteitä saavaa kauhua ja hysteriaa. Ja varsinkin nyt kun kerroit, että varastossa voi lymytä 10cm hämyri en enää ikinä käy meidän varastossa!! 😀

 21. Sonja kirjoitti:

  Tämä on kyllä aika karmivaa! Mua wi oikeastaan hämähäkit pelota vaan ampiaiset ja muut lentävät isommat örkit. Myös pulut kaupan parkkihallissa on jotain iha hirveetä! 😀

  • Diiskuneiti kirjoitti:

   No mä pelkään kyllä ampiaisia myös. Ne käyvät kimppuun oikeen urakalla välillä! 🙁
   Mutta PULUT: nehän on söpöjä! 😀

 22. Erja huttunen kirjoitti:

  Joka ainoa hömppä hengiltä kun näen.

 23. Sari kirjoitti:

  Niille, jotka väittävät, ettei hämähäkit pure ihmistä, suosittelisin lukemaan ihan virallista TIETOA Suomessa olevista hämähäkeistä. Kyllä ne purevat.

 24. Sari kirjoitti:

  Itse olen kammonnut hämähäkkejä niin kauan kuin vain pystyn muistamaan. Voinen myös sanoa, että se kuuluisa ”sydänkohtaus” on ollut monesti lähellä. Se kauhu, mitä tunnen, on sanoin kuvaamaton. Sitä ei pysty selittämään millään järjellä, sillä oma käytökseni, nähdessäni hämähäkin, ei ole millään tapaa järjellinen. Se tunne on veret pysäyttävä. Huudan, kiljun, heittelen kirjoja tms. kohti sitä ällötystä .. olen täysin pois tolaltani, voisin hypätä parvekkeelta alas alle ajanlaskun … ei siis mitenkään älyllistä toimintaa. Hämähäkki on kuitenkin niin pieni minuun verrattuna, mutta kauheudessaan aivan jäätävän pelottava. Enkä vieläkään tiedä, MIKSI ne ovat olemassa. Kiitos muuten siitä lihansyöjä kasvista. Sen aion hommata ensitilassa

  • Diiskuneiti kirjoitti:

   Ei moni ymmärrä hämähäkkipelkoa, se on oikeasti todella kauheaa. Mua harmittaa niin kovin, etten ole päässyt peloistani eroon. Menen aivan paniikkiin jos näen hämähäkin. Ja niinkuin sanoin, ei sitä pysty järjellä selittämään. Toivottavasti lihansyöjästä on hyötyä sinulle 🙂

   Kannattaa lukea Lilies blogista hänen kirjoituksensa Araknofobiasta täältä: https://www.lily.fi/blogit/lilies-life/elama-fobian-kanssa/

 25. Tin kirjoitti:

  Olen todella eläinrakas ja luontoystävä enkä voi tappaa mitään. Hämähäkkejä olen kammonnut ikäni. Lapsena muistan että niitä kivil juoksevia susi- vai juoksuhämähäkkejä en kammonnut. Mutta seittiä kutovat saavat mut melkein oksentamaan inhosta ja pelosta.

  Mökillä yöllä pari viikkoa sitten heräsin aitassa siihen että hämis ryömi peitollani. JÄÄDYTIN hermoni ja sain hämiksen ulos paperissa. Pöpperössä spontaanisti katselin seiniin. Katossa oli jäätävän iso hämähäkki. Herätin mieheni. Hän oli kiukkuinen että yhden ötökän takia… Mies näki ison hämiksen eikä uskaltanut ottaa sitä paperiin. Hämis ryömi perääntyen seinän koloon. Aargh. En ole uskaltanut sen koomin siellä olla tai nukkua. Tänään kai se sama hämis löytyi portailta. Mies oli tappanut. Tunnen hirveää vastenmielisyyttä, inhoa ja ehkä hieman sääliäkin kuolemasta, eniten ikävä kyllä suurta helpotusta.

  Unessa symbolina hämähäkki voi merkitä hallitsevaa äitiä, joka kutoo ympärilleen hallinnan verkkoja. Olen kuullut myös että magnesiumin puute voisi aiheuttaa araknofofiaa. Minulla on ollut kautta elämäni magnesiumin puutosta ja olen yrittänyt muistaa syödä pillereitä. Nyt ehkä täytyisi ottaa taas kuuri 😀

  • Diiskuneiti kirjoitti:

   Kääk mikä tarina! Ne isot hämähäkit ovat niin karseita. Olen niin helpottunut, kun muutettiin rivarista kerrostaloon ja täällä en ole ainuttakaan hämähäkkiä nähnyt, kun rivarissa niitä näkyi joka päivä. En tiedä mistä ne tulivat? Otin juuri eilen magnesiumiua, hauska sattuma 😀

 26. HR kirjoitti:

  Heh, kun on tullut afrikkalaisen myrkyllisen hämähäkin puremaksi suomalaiset hämähäkit tuntuvat ihan leppoisilta tapauksilta 😉

  Ei, en nähnyt sitä hämähäkkiä. Ruokailimme illalla hotellin kivetyllä pihalla. Tunsin pienen piston ja huolestuin – nytkö se malariasääski pääsi pistämään? Seuraava päivä kului bussissa istuen. Illalla perille päästyä autosta noustessani jalka meinasi pettää alta. Tuntui siltä kuin olisi nilkka nyrjähtänyt.

  Vasta seuraavana päivänä tajusin, että kyseessä oli hämähäkin purema. En lopulta ennättänyt saada mitään vastamyrkkyä. Onneksi pureman seurauksena ei ollut mitään erityisen vakavaa, nilkka oli turvonnut ja punainen, minulle määrättiin paikallisesti käytettävää voidetta ja antibiootteja, joita söin vielä toisen kuurin kun pääsin kotiin.

  Harvinaisissa tapauksessa puremakohta olisi voinut mennä kuolioon ja se olisi pitänyt poistaa kirurgisesti. Ihan mukavaa, ettei niin käynyt.

  Kotonani täällä Suomessa iloitsen kahdeksanjalkaisista asuinkumppaneistani. Joskus niitä on ollut yksi tai kaksi aina samassa paikassa WC:n lattialla kuin vartiossa. Harmillisesti tuli vahingossa eilen imuroitua yksi hämähäkki. Sääli.

  • Diiskuneiti kirjoitti:

   Olipas hurja tarina! Onneksi selvisit noin vähällä olisi ollut kauheaa jos purema kohta olisi mennyt kuolioon. Tiedätkö minkä niminen hämähäkki sinua puri? Varmasti ei tuon kokemuksen jälkeen Suomen hämppärit enää hetkauta 😀

   Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta 🙂

 27. Roskanen kirjoitti:

  Itse heräsin kerran kolmelta yöllä siihen, että hämähäkki oli korvassa. Veikkaan juuri sellaista huohehämähäkkiä. Se oli noin alle sentin pitunen ja pyöreä takamus. Ei pelännyt minua vaan käveli tyynyllä ihan chillisti. Olin itse puoliunessa, että vain ihmettelin sitä seuraavat 5min. Tapoin sen sitten päiväkirjalla keskelle lattiaa, kun juoksenteli siihen malliin häiritsemässä.

 28. taiksuli kirjoitti:

  mäkin pelkään hämähäkkejä, mutta inhoan vielä enemmän lukkeja. mulla siis on varsinainen lukkifobia. hämähäkkipelosta oon onneksi vähän rauhoittunut mutta en kyllä siltikään niihin koske. mulla riippuu tosi paljon millainen lukki tai hämähäkki on niin että minkä verran pelkään. mua ei oo koskaan purrut hämähäkki eikä toivottavasti koskaan purekkaan…mä saan nääs jo hyttysten pistoksista tosi idoja ja kutiavia patteja, ja ampiaisen pistos sattuu hirveesti! mä en tiiä miks muuten kerron siitä tässä mutta mua on joskus purrut siili…hehe

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.