Hae
Diiskuneiti

MITEN HUOMIOIDA RUOKA-ALLERGISET HENKILÖT JUHLISSA JA KYLÄÄN KUTSUTTAESSA

*KAKUT SAATU: TAMMITUPA

Kutsuitko vieraita kahville ja huomasit, että yksi heistä ei syönyt tai juonut mitään mitä olit laittanut tarjolle – onpa röyhkeää, olisi edes jotain maistanut! Ajatellaanpa tätä myös toiselta kantilta: sait kutsun juhliin, jonne saavut lahja kainalossa ja kahvipöydässä huomaat, ettet voi syödä mitään tarjolla olevista herkuista – tai ehkä kahvia, mutta sekin pitää juoda mustana – koska olet allerginen juuri niille ruoka-aineille mitä kaikissa tarjottavissa on?

Ruokavalioita ja ruoka-allergioita on monenlaisia, mutta jos ihminen on allerginen tai yliherkkä jollekkin ruoka-aineelle, niin tälläinen henkilö ei voi syödä sellaisia ruoka-aineita tai hän tulee sairaaksi tai saattaa itsensä jopa hengenvaaraan. Monesti ruoka-allergiat ja yliherkkyydet mielletään tai sekoitaan laihdutuskuureiksi ja aina on niitä henkilöitä, jotka heittää jotain ”no kyllä sä voit yhden pullan syödä, ei se yksi pulla lihota” -tyylistä. Laihiksella oleva henkilö voikin syödä sen pullan tai vaikka kaksi, mutta allergiset ja yliherkät eivät voi. Yleisimpiä ruoka-allergioita ovat mm. muna, maito, pähkinät ja vehnä.

MITÄ PITÄISI MUISTAA, KUN RUOKA-ALLERGINEN HENKILÖ TULEE KYLÄÄN?

 • Tärkeintä on, että selvität mitä ruoka-allergioita juhliin tulijoilla on. Jos kutsut kaverisi kahville, niin luultavasti tiedät jo hänen ruoka-allergiansa, mutta kysy aina – sillä jo se antaa kuvan, että olet huomioinut kaikki vieraat ja arvostat heidän tuloansa.
 • Soijatuotteita, kuten kermoja ja maitoja löytyy runsaasti kauppojen hyllyiltä, mutta usein maidoton henkilö saattaa saada vatsanpuruja soijapavuista. Jos haluat pelata varman päälle, niin osta kaura-, tai riisituotteita. Pienissäkin kaupoissa on nykyisin tarjolla esim. kaura-, ja riisimaitoja sekä kermoja.
 • Kaupoista löytyy kattavasti maidottomia juustoja. Violifen raastettava pizzajuusto toimii todella hyvin piirakoiden ja pizzojen päällä ja se maksaa vain pari euroa.
 • Jos aioit leipoa, niin osta kaupasta valmis gluteeniton jauhoseos, jolla saat loihdittua makeita ja suolaisia ruokia.
 • Googlaa reseptejä hakussanoilla ”maidoton ja gluteeniton”.
 • Testaa minun herkullista maidotonta ja vähägluteenitonta kinkkupiirakan reseptiä tästä! Tämä kinkkupiirakka maistuu varmana kaikille, sillä olen testannut kyseisen piirakan nirson mieheni maistamana ja hän ahmi sitä melkein pellillisen.
 • Jos et jaksa panostaa, niin osta pieni purkki kaurajuomaa ja tee vaikka hedelmäsalaatti.
 • Valmista kannuun kivennäisvedestä ja hedelmistä virkeä sekoitus.

TEE ITSE TAI TILAA

Äitini täytti toukokuussa 50-vuotta ja järjestin hänelle yllätysjuhlat sukulaisten ja tuttavien kesken. Äitini on täysin gluteeniton ja maidoton, joten päätin heti, että juhlissa kaiken tulee olla sellaista mitä äitikin saa syödä, koska on inhottavaa jos ruoka-allergikko saa jonkin oman kämäisen annoksen ja muut vetävät toisesta pöydästä kaikkia herkkuja. Lähdin miettimään pääruuaksi jotain joka on jo sellaisenaan valmiiksi maidotonta ja gluteenitonta. Päädyin tarjoilemaan salaatteja, loimulohta ja perunoita. Jälkkärit tuottivat minulle päänvaivaa, sillä en ole mikään leipuri. Ihastelin Annin Uunissa -blogin upeita kakkuja ja totesin, että minulla ei riitä taidot valmistaa kakkuja.

Olen aikaisemmin testaillut keittiössä maidottomien jälkkäreiden tekoa ja muistin, että maidottomat ruoka-aineet ovat koostumukseltaan erilaisia joten ne eivät välttämättä käyttäydy samalla tavalla, kuin perinteinen maito ja kerma. Pelkäsin, että jos teen kakut itse, että niiden ulkonäkö voisi olla suht kaamea 😀 Juhlapäivänä oli muutenkin tiukka aikataulu, joten päädyin tilamaan maidottomat ja gluteenittomat jälkkärit pitopalvelusta. Selailin Turun alueen tarjontaa ja hyvin monessa oli tarjolla gluteenittomia, mutta ei kuitenkaan maidottomia tuotteita. Löysin Liedosta Tammitupa nimisen yrityksen, joka tarjoaa maidottomia ja gluteenittomia täytekakkuja, voileipäkakkuja ja piiraita asiakkaiden toiveiden mukaisesti.

Otin sähköpostitse yhteyttä yritykseen ja varmistin, että heillä oli varmasti valikoimassa ne tuotteet joita halusin. Yritys vuokraa myös juhlatiloja ja olisinkin mielelläni vuokrannut heiltä juhlasalin, mutta olimme jo suunnitelleet juhlat isäpuoleni omakotitalon puutarhaan. Voileipäkakkuihin löytyi monta eri vaihtoehtoa kuten kinkku-, texmex-, lohi ja savuporo. Valitsin kana-texmex voileipäkakun, sillä tiesin äitini tykkäävän texmex jutuista. Itse en ole täytekakkujen ja makeiden ruokien ystävä, joten täytekakun valinta toi minulle päänvaivaa. Onneksi sain Tammituvan omistajilta Hansulta ja Jarilta apua valintaan ja he suunnittelivat kakun minun puolestani, kerroin vain mitä makuja halusin ja millaista värimaailmaa olin ajatellut.

K-18 PARTY CAKE

Kolmanneksi kakuksi Hansu ja Jari ehdotti minulle Soulcakea, joka kuulosti  todella erikoiselta ja hauskalta. Makuina tähän ”bilekakkuun” saa mm. Pina Coladaa, Ville Vallatonta ja Bailey’siä. Arvatkaa minkä maun minä valitsin – no mustikkashotin tietenkin! Bilekakku eli Soulcake on Tammituvan lanseerama tuote, joka on saanut Valviran hyväksynnän tuotteen valmistukseen ja myyntiin. Asiakas saa ehdottaa itse lempi drinkinsä makua kakkuun, sillä melkein mikä maku vain on mahdollista toteuttaa. Kakku sisältää alkoholia noin. 6-10% ja on siksi merkitty K-18 merkinnällä, eikä sitä sovi syödä autolla juhliin tulleet. Tämä kakku on varmasti hitti aikuisten synttäreillä ja jouluhulluna mietin heti, että haluan tämän kakun glöginmakuisena jouluksi.

TEKIJÄT KAKKUJEN TAKANA

Tammitupa on perheyritys ja sen takana häärii sympaattiset Jari ja Hansu. Yritys valmistaa kaikki tuotteet asiakkaiden toiveiden mukaisesti, eli voit pyytää allegiavaihtoehtoja tai valita haluamiasi makuja ja värejä tarjottaviin. Jos listalta ei löydy haluaamasi tuotetta, niin se ei tarkoita etteikö sitä saisi – eli kysy rohkeasti ja kerro mitä haluat. Itse suosin pienempiä yrityksiä, koska he eivät tuota tuotteitaan liukuhihnalta, vaan tarjoavat juuri omien toiveiden mukaisesti valmistettuja tuoreita tuotteita. Jarin ja Hansun pitopalvelu tarjoaa myös kotiinkuljetusta, eli jos pelkäät itse kuljettaa tarjottavat juhliin, niin voit pyytää heiltä kotiinkuljetuksen, niin tarjottavat löytävät varmasti ehjänä perille. Tammitupa sijaitsee Liedon moottoritien varrelle ja sinne on todella helppo ajaa esim. Turusta. Tällä kertaa noudin kakut itse, mutta ehkä ensi kerralla päädyn tilaamaan kotiinkuljetuksen, niin ei tarvitse itse stressata pysyykö kakut ehjinä.

Juhlat sujuivat mahtavasti ja aurinko helli meitä. Kakut katosivat nopeaan tahtiin vieraiden lautasille ja varsinkin Tex-mex voileipäkakku sekä partykakku olivat todella suosittuja. Äitini kehui suuresti kakkujaja hän söi sitä innoissaan vielä aamupalallakin.

HELPPO JA EDULLINEN MAIDOTON & GLUTEENITON JUHLAMENU

 • Perunoita tai riisiä.
 • Keitettyjä tai grillattuja kasviksia.
 • Lohta, kanaa tai lihaa: loimulohi, kraavilohi, kanavartaat, nauhanpihvit, lihapullat ilman korppujauhoja – vaihtoehtoja löytyy vaikka kuinka!
 • Salaattisekoitus ja leipää: leivo itse gluteenittomasta jauhoseoksesta sämpylöitä tai osta Lidlin tuorehyllyltä kaurasydämmmiä. Kaikki kauraleivät ei ole gluteenittomia, joten lue aina mitä tuoteselosteessa lukee, sillä joka paikkaan tungetaan aina venhäjauhoja).
 • Juustotarjotin: esim. vuohenjuusto on maidotonta. Kaupoista löytyy myös paljon fetajuustoja, jotka ovat tehty vuohenmaidosta tai lampaanmaidosta ja ne sopivat maidottomille. Vuohenmaidosta / lampaanmaidosta tehty feta on ns. oikeaa ja alkuperäistä Fetaa.
 • Leivonnaisia: jotka voit valmistaa itse, ostaa valmiina kaupasta tai tilata leipomosta. Gluteenittomia tuoteita löytyy runsaasti, mutta jos siihen lyö vielä tuon maidottoman, niin se karsii paljon tuotteita ja palveluntarjojia pois.

Jarin ja Hansun pitopalvelusta, tuotteista ja palvelusta ja jäi minulle todella positiivinen mielikuva ja suosittelen tätä pitopalvelua lämpimästi muillekkin. Hyppää heidän sivuilleen tästä!

4 kommenttia

 1. Jenni Flink kirjoitti:

  Hyviä vinkkejä. Itse olen kananmuna-allegikko ja nykypäivänä se tuo enemmän päänvaivaa isännille ja emännille kuin maidoton ja gluteeniton ruokavalio. Yleensä totean vain ettei tarvitse murehtia, omaan laukkuun voi aina sujauttaa jonkun pienen jutun. Ja tietysti nautin siitä kun linjat pysyy kunnossa (koska herkkupylly) 😀

 2. Kuppilan täti kirjoitti:

  Ei! Vuohenjuusto ei todellakaan ole maidotonta! Se tehdään vuohenMAIDOSTA. Se, että on allerginen lehmänmaidolle, ei ole sama, kuin täysin maidoton ruokavalio! Korjaa ihmeessä, ennenkuin joku lukee blogisi ja käy huonosti, kun hänen vieraansa ei pystykään käyttämään mitään maitotuotteita.

  Lisäksi *vähägluteeninen 🙂

  Ja minustakin on hyvä kysyä aina ruokavaliot juhlia järjestäessä, mutta kyllä niistä voi oma-aloitteisestikin ilmoittaa. Ainakin vakavammista. Sittenpä on juhlien järjestäjän asia päättää, ottaako huomioon vai ei.

  Noin muuten pääasiassa paljon hyviä vinkkejä postauksessasi, jotka useamman kannattaisi muistaa ottaa huomioon! 🙂

  • Diina-Maria Laakso kirjoitti:

   Hei kuppilan täti! Olinkin ehtinyt jo korjata artikkeliin tuon lehmänmaidon, ennen kuin huomasin kommenttisi ja kiitos huomiosta – nuo ovat tärkeitä asioita. Mukava kuulla, että pidit vinkeistä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.