Hae
Diiskuneiti

DIY: MAUSTEET JÄRJESTYKSEEN PIKKU BUDJETILLA

Mun maustehylly on ollut aina ihan kaaos – vaikka joskus jopa olen yrittänyt sitä laittaa vähän kondikseen. Työkaveri muutti uuteen asuntoon ja jostain ihmeestä meille tuli puheeksi maustehylly ja todettiin, että meillä molemmilla on ihan kauheat sellaiset. Mä olen aina säilyttänyt mausteita vaan niiden omissa pusseissa ja ne ovat olleet tungettuna sellaiseen laatikkoon joka on ollut todella epäkäytännöllinen, koska sieltä ei löydä mitään. Nyt sitten päätin laittaa maustehommat kerralla kuntoon ja uudistukseen kului rahaa  yhteensä 24,90€ 🙂

Tässä mun maustelaatikko ennen projektia – hirveä!

MAUSTEIDEN OIKEAOPPINEN SÄILYTYS

Kaikista paras säilytyspaikka mausteille on tiivis lasipurkki jonka saa suljettua kunnolla kiinni. Lasipurkki suojaa mausteita kosteudelta ja lämmöltä ja mausteet säilyvät lasipurkeissa paljon paremmin kuin maustepusseissa. Ikeasta löytyi klassisia lasisia ja läpinäkyviä maustepurkkeja ja neljän kappaleen setti kustasi 4,99€. Ostin samantein lasipurkkeja 8 kappaletta, että saan kaikki eniten käytetyt mausteet purkkeihin. Läpinäkyvät purkit ovat käteviä, koska niistä näkee aina kun jokin mauste on loppumassa.

Maustepurkit tulisi suojata valolta ja minulle olikin yllätys, että lieden päällä oleva maustekaappi ei sovellu mausteiden säilyttämiseen. Miksi jokaisessa asunnossa maustehylly on sitten rakennettu lieden päälle? Liedeltä nousee lämpöä joka saa mausteet kokkaraiseksi ja ne voivat menettää makunsa jo parissa viikossa. Mun täytyy nyt keksiä mausteille joku toinen paikka – sillä olen säilyttänyt niitä aina lieden päällä. Oma vetolaatikko mausteille olisi kätevä, mutta mulla on niin pieni keittiö ettei se ole toistaiseksi mahdollista. Olisko teillä ehdotuksia missä mausteita voisi säilyttää niin etteivät ne saisi valoa ja lämpöä – mutta ne olisi helposti saatavilla?

KUINKA KAUAN MAUSTEET SÄILYVÄT HYVÄNÄ?

Kokonaiset mausteet säilyvät hyvinä noin viisi vuottakin, mutta jauhetut mausteet pitävät arominsa ja värinsä tuoreena ainoastaan 1-2 vuotta. Siksi olisi hyvä käydä maustehylly läpi joka vuosi. Itse merkkarin nyt maustepurkkien pohjaan ja pusseihin parasta ennen päiväyksen, jotta pysyn vähän kärryillä mikä on tuoretta ja mikä vanhaa. Vanhentuneet mausteet eivät ole vaarallisia, mutta ne eivät maistu miltään – joten niiden käyttö ruoanlaitossa on hyödytöntä. Mausteita kannattaa hankkia tarpeen mukaan eikä ostaa jättipakkauksia kaappeihin vanhenemaan. Koen ainakin itse nyt helpoksi sen, että näen lasipurkeista mitä maustetta pitää seuraavalla kauppareissulla ostaa lisää.

DIY maustepurkit

Olen tyytyväinen miltä nämä uudet maustepurkit näyttävät ja ne oli todella helppo tehdä. Ostin retro-Dymon Clas Ohlsonilta ja se maksoi siellä vain 14,90€. Olen ennenkin suunnitellut mausteiden dymottamista, mutta jotenkin olen aina ajatellut, että Dymot ovat jotenkin kauhean kalliita 😀

Tarviset:

Mausteita on nyt helppo ripotella ruokaan ilman, että koko liesi ja keittiötasot ovat maustemuruissa. Dymoa oli helppo käyttää ja luulenpa, että seuraavaksi dymotan vessan lasipurkit ja keittiön kuiva-ainepurkit. Tuo dymottaminen on aika koukuttavaa haha!

Miten sinä säilytät mausteita ja mitä mieltä olet näistä mun askarteluista? 🙂

 

SEURAA DIISKUNEITI-BLOGIA:

Diiskuneiti Instagram

Diiskuneiti Facebook

Follow my blog with Bloglovin

LUE MYÖS:

DIY: PIENI JA HELPPO VAIPPAKAKKU VAUVAJUHLIIN

JÄRJESTÄ EDULLISESTI KESÄISET SANGRIA-, JA TACOBILEET

NÄIN JÄRJESTÄT BABY SHOWERIT TYYLIKKÄÄSTI JA EDULLISESTI

9 kommenttia

 1. villananna kirjoitti:

  Meidän mausteet on laitettu isoihin karkkilaatikoihin (niihin muovisiin) Ollut hyvä juttu, kun muutoin niitä ei saa pidettyä valolta suojassa, kuin kaapissa ja noissa laatikoissa niitä on hyvä käsitellä.

 2. Marjut kirjoitti:

  Niin ihanat. <3 Meillä on maustepusseja rumasti vanhassa jäätelaatikossa ja sotkua tulee aika paljon. 😀

 3. Jasmin kirjoitti:

  Mä just kans muuton yhteydessä siivosin ja järjestelin maustekaapin! Näyttää hyvältä noi sun uudet purkit ja tekstit!

 4. Anna/Kello neljän aamukahvi kirjoitti:

  tää niin hivelee mun esteettistä silmää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.