Hae
Diiskuneiti

KYMMENEN SYYTÄ: MIKSI UUSIKAUPUNKI ON IHANA

Uusikaupunki, tuo kaunis ja rauhallinen merenrantakaupunki täytti pari vuotta sitten tasan 400-vuotta ja samaan aikaan Suomi täytti 100-vuotta! Asuin aikoinani Uudessakaupungissa monia vuosia. Pidän Uuttakaupunkia ehdottomasti toisena kotikaupunkinani ja Ugissa minulla asuu edelleen toinen pikkusiskoistani, rakas mummini ja kaksi enoani. Uudessakaupungissa vaikuttaa myös suosittu bloggaaja Nakit & Mutsi. Suosittelen lämpimästi lukemaan hänen blogiaan – ihastut varmasti, sillä hänen juttunsa ovat hulvattomia. Uusikaupunki on upea matkustuskohde varsinkin kesäisin ja tässä postauksessa kerron miksi just sun kannattaa tehdä retki Uuteenkaupunkiin 🙂

OCEAN ALL THE ROUND

Uuttakaupunkia ympäröi upea meri ja saaristo. Keskustan halki virtaa Pasklahti – kyllä luit oikein, kaunista lahtea kutsutaan tuollaisella nimellä 😀 Saaristolaismeininki tuntuu ja näkyy varsinkin keväisin ja Pasklahti täyttyy veneistä ja vierailijoita tulee niin kotimaasta, kuin ulkomailtakin. Saaristoa voi lähteä kiertelemään autolla tai polkupyörällä – muista ottaa eväät ja aurinkolasit mukaan!

RAVINTOLAT

Kaupungista löytyy laaja valikoima erilaisia ravintoloita, kahviloita, baareja ja pubeja. Yleensä matkalaiset kaipaavat kunnon evästä rinnan alle, mutta kaupungista löytyy myös pikaruokaloita, kuten Hesburger, Subway, Kotipizza ja muutama paikallinen pizzeria.

CAFE AITTA:  on kesäkuussa 2018 avattu kahvila Pasklahden rannalla. Kävimme siskojen kanssa täällä viime Ugin reissuilla ja ihastuin paikkaan suuresti. Kahvila oli aika edullinen ja palvelu oli todella ystävällistä. Rakastuimme myös kahvilan ihanaan mökki-ilmeeseen. Kahvilasta saa aamupalaa ja lounasta sekä erilaisia vitriinituotteita. Tänne täytyy mennä ehdottomasti uudelleen, minua jäi meinaan houkuttelemaan heidän salaattibaari. Cafe Aitan yhteydessä on hotelli, joka on ehdottomasti muihin Ugin hotelleihin parhaalla sijainnilla.

RAVINTOLA POOKI: on arvostettu ravintola, jossa on tarjolla mm. herkullinen saaristolaispöytä. Pookissa on upea ja vehreä sisäpiha, jossa nautin mielelläni kesäisin lasin kuohuvaa. Enoni häät vietettiin myös Pookissa, joten minulla on todella hyviä muistoja tästä ravintolasta.

KAHVELI: on toiminut Ugissa useita vuosia ja sieltä saa hyvät ruoka-annokset ja Kahveli on myös paikka jossa voi pysähtyä vaikka vain drinkille tai kahville. Ravintola tarjoaa lounasta ja A La Carte ruokaa sekä live-musiikkia. Jossain kohtaa Kahveli muutti keskustasta rantabulevardille muiden ravintoloiden viereen.

PAKKAHUONE: on kuuluisa heidän munkeista ja niitä on pakko käydä Ugin matkalla maistamassa. Pakkahuone sijaitsee Pask’lahden varrella ja kahvilan terassilta aukeaa upeat näkymät merelle.

CAPTAIN’S MAKASIINI: jos mielesi tekee kunnon ravintola pizzaa, niin mene tänne – täältä saa ehdottomasti koko Uudenkaupungin parhaat pizzat. Makasiini on aloittanut toimintansa jo 1988 eli ravintola itsessään on jo nähtäväyys. Makasiini on talvisin kiinni, mutta kesäkaudella se on avoinna päivittäin

BISTRO BAY: Uusin tulokas rantabulevardilla on trendikkään oloinen Bistro Bay, joka vaikuttaa todella modernilta ja nuorekkaalta lisältä rannan ravintolatarjontaan. Tämä uusi paikka täytyy testata ehdottomasti tänä kesänä. Ravintola tarjoaa lounasta sekä annoksia monipuoliselta listalta.

YÖKERHOT: Ugissa on yksi yökerho nimeltään Reeina. Yökerhossa käy usein nimekkeitäkin esiintyjiä ja yökerho sijaitsee Aquarius-hotellin yhteydessä. Keskustan vanhan S-marketin alakertaan on tullut uusi karakoke-pubi nimeltään Bar Muki. Muut pubit sijaitsevat Pietolassa ja Hakametsässä.

RANTABULEVARDI

Uudenkaupungin suurin nähtävyys ja paikka, jossa vietetään paljon aikaa on upea merellinen rantabulevardi. Lahden toiselle puolelle pääsee sillan pitkin ja toisella puolella lahtea kulkee junarata. Matkustajajunia Ugiin ei tule ja rautatietä käytetään ainoastaan tavaran kuljettamiseen. Rantabulevardilla sijaitsee upeita aittoihin rakennettuja ravintoloita. Rannasta on myös mahdollisuus lähteä veneretkelle saaristoon. Kurkkaa tästä mitä kaikkea tekemistä ja touhua Uudessakaupungista löytyy.

BEACH LIFE

Kaupungista löytyy kaksi yleistä uimarantaa. Lempparini on Santtion uimaranta, jonka yhteydessä on  myös leirintä-alue. Leirintäalueen kioskista voi käydä ostamassa jätskitötterön ja uskaliaammat voivat vuokrata vaikka kajakin. Leirintäalueella käy paljon lomailijoita, joten tämä on hyvä paikka verkostoitua ja tutustua uusiin ihmisiin. Makeanvedenaltaalla eli Makitsulta löytyy myös iso yleinen uimaranta vessoineen ja grilli-katoksineen. Sinne on hieman pidempi matka, mutta autolla tai polkupyörällä matka  taittuu nopeasti.

KORIHAIT

Ugin oma ylpeys on korisliigassa pelaava koripallojoukkue Korihait. Pelejä voi käydä seuraamassa Pohitullissa ja näissä peleissä on aina super hyvä ja kannustava tunnelma. Olin aikoinani useamman vuoden Korihaiden cheeleaderina Sharks Girls -ryhmässä. Cheerleading toiminta päättyi, kun osa meistä muutti Turkuun. Nyt cheerleading toiminta on herätetty taas henkiin ja peleissä viihdyttää nykyään nuorista naisista koottu Hai Five tanssiryhmä.

UGIN OMA CENTRAL PARK

Ugissa on paljon kauniita puistoja ja metsäpolkuja. Hakametsän edustalta löytyy käätyjärvi, jossa oli ennen liikkuvia saaria eli saari-plänttejä, jotka seilailivat pitkin järveä. Harmi, että ne tuhottiin, koska ne olivat upea nähtävyys, mutta ymmärrän, että ne olivat vaarallisia lapsille. Käätyjärvi koristaa myös keskustan tuntumaa ja kutsunkin tätä paikkaa Ugin omaksi Central Parkiksi. Järven ympäristössä on hyvät lenkkeilymahdollisuudet sekä rannalle on rakennettu moderni grilli-kota, jota kaikki kaupunkilaiset saavat käyttää maksutta. Käätyjärvelle on rakennettu myös isoja laitureita, joissa saa kalastaa. Kuulin huhua, että järveen olisi istutettu lohta, mutta se taitaa olla palturia? Käätyjärvestä on vuosien saatossa ongittu niin suuria haukia, että niistä tulee melkeen mieleen jo tappajahai -elokuvat.

URHEILUMAHDOLLISUUDET

Sali, uimahalli, hiihtoputki, tennis, luistelu, ringette, koripallo, veneily, kalastus, jumpat.. Ugissa voi harrastaa vaikka mitä! Kaupunkia ympäröi aivan mielettömät lenkkeilymaastot ja harrastusmahdollisuuksista ei ole kyllä puutetta. Kaupungissa sijaitsee myös suuri määrä leikkipuistoja, jossa voi touhuta lasten kanssa. Suosituin leikkipuisto on varmasti Pasklahden rannalla sijaitseva Leijonapuisto, josta löytyy myös wc.

TAPAHTUMAT

Kaupungista löytyy kulttuuria vaikka millä mitalla! Kulttuurikeskus Cruselli tarjoaa teatteria, konsertteja ja taidenäyttelyitä sekä muita tapahtumia. Olen myös itse järjestänyt kulttuurikeskuksessa hyväntekeväisyysmuotinäytöksen, jonka tulot lahjoitin Uudenkaupungin vauvakahvilalle. Uusikaupunki on 400-vuotta vanha kaupunki, joten kaupunkista löytyy erilaisia museoita. Crusell -viikot ovat suosittu kulttuuritapahtuma ja kesäisin rantabulevardilla järjestettävät Merefestit keräävät kaupungin asukkaat yhteen. Heinäkuussa Ugissa järjestetään isot maalaisfestarit, jotka ovat kasvaneet joka vuosi kävijämäärältään. Kyseessä on Karjurock -festivaali, jossa tänä vuonna esiintyjinä on mm. Antti Tuisku, Arttu Lindeman, Sonata Arctica, Vesala yms. En ole itse koskaan näillä festivaaleilla käynyt, mutta ehkä joskus vielä lähden tutkimaan mitä kaikkea maalaisfestarit pitävät sisällään. Ugissa on myös oma elokuvateatteri nimeltään Kuvala.

Kesä on pian täällä ja suosittelen lämpimästi päiväretkeä Uuteenkaupunkiin ja miksi et jäisi vaikka yöksikin esim. upeaan Aitta-rannan hotelliin? 🙂

2 kommenttia

  1. Ugilaine kirjoitti:

    Joitakin vielä mainitsen: taiteilija Raija Nokkalan Taidetalo Pilvilinna (www.nokkala.net) jonka vieressä on myös yleinen uimaranta Hiu., Bonk- ja automuseot ja pakkahuoneen rannalla sijaitseva Kesäteatteri Lentävä Lokki.

    • Diina-Maria Laakso kirjoitti:

      Kiitos kommentistasi! Olisi mukava tietää muidenkin kommentteja, että mikä Ugissa on parasta. Tämän artikkelin kymmenen kohtaa olivat vain minun omia suosikkejani. Ugissahan on vaikka mitä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.