Hae
Diiskuneiti

TOUHUKAS PÄIVÄ ZOOLANDIASSA + PLUSSAT JA MIINUKSET

Käytiin elokuussa mieheni, 13-vuotiaan pikkusiskoni ja naapureidemme 6-vuotiaan pojan kanssa Zoolandiassa. Zoolandian historia ulottuu vuoteen 1984, jolloin tämä huvipuiston ja eläintarhan yhdistelmä avattiin Liedossa. Zoolandia toimi aikoinaan myös yhteistyössä kiertävän Tropical Zoo matelijanäyttelyn kanssa. Itse olen syntynyt vuonna 1986 ja kävin Zoolandiassa pienenä monta kertaa. Muistiini on jäänyt erityisesti Vanni-norsu, joka valitettavasti menehtyi vuonna 2005 levinneeseen hammastulehdukseen Ukrainan eläintarhassa. Suosittelen katsomaan Vanni-norsun tarinan YLE areenasta tästä.  Lisäksi mieleeni kultaiselta 90-luvulta on jäänyt erityisesti Zoolandian käärmetalo. Siellä oli isoja käärmeitä ja hämähäkkejä, joita pelkäsin kuollakseni jo pienenä.

Löysin todella vähän luettavaa Zoolandian historiasta ja olisikin todella kiva perehtyä aiheeseen hieman enemmän, eli jos jollain on tietoa Zoolandian historiasta ja omistajanvaihdoksista, niin jätä ihmeessä kommenttia. Nykyään Zoolandiassa ei ole eläimiä nimeksikään. Oli outoa kulkea vanhan papukaijatalon  ja käärmetalon läpi, koska paikalle oli tullut pelejä ja puuhajuttuja. Vanhan käärmetalon alakerrassa oli kauhukuja ja se oli oikeasti tosi pelottava. Ikärajana oli muistaakseni 12-vuotta ja se oli kyllä pelottavampi kuin yksikään kummitusjuna, jossa olen ollut – eli suositukset kauhukujalle.

Alueelle oli rakennettu kaunis Lännenkylä, joka on rahoitettu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Siellä sai heittää lassoa, huuhtoa kultaa ja ratsastaa keppihevosilla. Aitauksissa oli myös oikeiden aasien syöttöpaikat ja oikein säikähdin, kun yhtä-äkkiä aasin pää tuli seinän takaa esiin. Lännenkylästä tuli mieleen hieman takavuosien Väskin seikkailusaari, joka lopetti toimintansa tänä vuonna. Harmi, että nämä vanhat ja historialliset teemapuistot sulkeutuvat, koska ihmiset eivät enää käy niissä. Kaiken pitää olla nykyään niin hienoa ja teknistä ja ilmeisesti perus kiipeilyt ja ulkoleikit ei tunnu enää kiinnostavan lapsia?

Zoolandiasta löytyi myös alue, jossa oli HopLopeista tuttu tulivuori sekä itseohjattavia tivolilaitteita. Turvakaaret laitettiin itse paikallleen ja mukana piti olla aina yksi aikuinen, joka laittoi laitteen päälle, eli keskenään pikkuiset eivät siis pääse tivolilaitteisiin. Mun mielestä nuo laitteet olivat tosi hauskoja ja vähän pelottaviakin ja parasta oli, että ne kuuluivat sisäänpääsymaksun hintaan.

Kävimme syömässä Zoolandian omassa kotiruokabuffetissa, joka oli todella positiivinen yllätys. Aikuinen kustansi 12,50€ ja lapsi 7,50€. Ruoka oli todella hyvää ja maukasta. Lapsetkin tykkäsivät kovasti. Zoolandiassa on myös kahvila mistä voi ostaa esim. sämpylöitä ja jäätelöä, mutta alueelle saa tuoda myös omat eväät.  Autolla saa käydä koska tahansa, joten kaikkea ei tarvitse raahata heti sisään mentäessä mukaansa. Monet pitivätkin piknikkejä, sillä alueella on paljon pöytäryhmiä, jossa voi pitää evästaukoja.

Aika kului Zoolandiassa todella nopeasti ja oli ihan mahtavaa, kun me aikuisetkin päästiin mukaan melkein kaikkiin laitteisiin ja puuhasteluihin. Lapset rakastuivat erityisesti vesipuiston altaisiin ja vesikupoliin. Täytyy ottaa tavaksi, että käytäisiin Zoolandiassa joka kesä, koska haluan ehdottomasti tukea oman paikkakunnan vanhaa teemapuistoa. Olisi kamalaa jos Zoolandia sulkeutuisi.

PLUSSAT

 • Todella paljon tekemistä ja puuhaa kaikenikäisille – myös aikuisille.
 • Kauhukuja oli ihan best tämmöiselle kauhufanille.
 • Vesipeuhut olivat todellinen hitti kuumana kesäpäivänä.
 • Todella hyvä kotiruokabuffet.
 • Söpöjä eläimiä. Varsinkin emut kiinnostivat kaikkia ja oli kiva, kun niitä pääsi katsomaan aika läheltä.
 • Ennen lähtöä on hauska käydä pelaamassa narunvetoa, onnenpyörää yms ja näin lapset saavat jonkin kivan muiston vielä kotimatkalle.

MIINUKSET

 • Lippujen hinnat 22.50€ oli hieman korkeahkot, mutta ymmärrän tämän toisaalta, sillä pienen paikan ylläpitäminen maksaa ja mielelläni tuen kotikuntani elämyspuistoa.
 • Vessoja oli aika vähän tai sitten en osannut vaan bongata niitä.
 • Gluteenittomuus. Olisi kiva jos kahvilassa olisi myös gluteenittomia sämpylöitä.

Tukekaa tekin pieniä teemapuistoja ja lähtekää ensi kesänä retkelle Zoolandiaan? 🙂

8 kommenttia

 1. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Olikohan tämä mainittuna joskus tässä kesällä iltapäivälehden artikkelissa? Nimen ehkä kuullut, mutta muutoin jäänyt täysin vieraaksi – todella mielenkiintoista luettavaa siis tämä ja pidän paikan ehdottomasti mielessä 🙂

 2. marleena kirjoitti:

  Vieras paikka minulle, mutta kuulostaa ja näyttää mukavalta! Kiitos paikkavinkistä ?

 3. Marjo kirjoitti:

  Mukavan näköinen paikka! Muutamat tuttavat ovat käyneet täällä ja viihtyneet. Kiitos vinkistä ja nuo strutsit haluaisin kyllä nähdä 🙂

 4. Isivuosi kirjoitti:

  Kiva postaus, tällaiset vinkit on aina tervetulleita. Melkein tekisi mieli lähteä parin yön pyöräreissulle tuonne zoolandiaan tytön kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.