RESEPTI: GLUTEENITON MANTELI-VUOKALEIPÄ
Äitini ketogeeninen ruokavalio on jatkunut jo kuukausia ja olen päässyt maistelemaan hänen herkullisia kokkauksiaan. Rakastuin tähän äidin mantelileipään heti ensi puraisulla ja olen tehnyt sitä nyt itsekin pari kertaa. Reseptissä käytetään jauhoina ainoastaan mantelijauhoa sekä kauralesettä eli resepti on gluteeniton. Tämä leipä sopii erityisesti henkilöille, jotka noudattavat vähä-hiilaritonta ruokavaliota. Mantelijauhot ovat aika kalliita, joten tässä reseptissä puolet mantelijauhoista on korvattu kauraleseillä – voit siis halutessasi (jos varaa on 😀 ) on unohtaa kauraleseet ja laittaa myös niiden tilalle mantelijauhoa.
PS. muista olla mukana vähentämässä ruokahävikkiä ja tilaa elintarvikkeet *Matsmartin hävikkiruokakaupasta (mainoslinkki).
Valmistusaineet
- 5 kananmunaa.
- 75 grammaa voita.
- 3 dl kreikkalaista jogurttia.
- 1 dl maitoa.
- 3 dl mantelijauhoa (tai 6dl mantelijauhoa. Tällöin voit unohtaa kauraleseet kokonaan).
- 3 dl gluteenitonta kauralesettä.
- 3 rkl psylliumia.
- 4 tl leivinjauhetta.
- 1,5 tl suolaa.
- Itse tykkään heittää taikinan sekaan vielä vähän pizzamaustetta ja valkosipulijauhetta.
Valmistusohjeet
- Vatkaa munat kuohkeaksi.
- Vatkaa munien sekaan huoneenlämpöinen voi, kreikkalainen jogurtti ja maito.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa ne munaseoksen joukkoon.
- Anna taikinan kohota 15 minuuttia.
- Laita keskikokoiseen leipävuokaan leivinpaperi ja voitele se. Leivän saa helpommin irti, kun vuoassa on leivinpaperia – kokemusta on 😀 Kaada taikina vuokaan.
- Paista leipää uunissa 175 asteessa noin 1 tunti uunista riippuen.
Mantelijauhot löytyvät markettien maustehyllyiltä eli jauho-osastolta niitä on turha etsiä. Lidlistä saa edullista ja gluteenitonta kauralesettä ja itse olen rakastunut aivan totaalisesti Lidlin kreikkalaiseen jogurttiin, jota tässäkin ohjeessa tarvitaan. Hiilareita tässä ohjeessa on 2 g / 100 g. Leipä kannattaa kypsänä viipaloida hieman paksummiksi paloiksi, ettei se murene. Leipä säilyy hyvänä pari päivää, mutta suosittelen leivän pakastamista. Itse pakastan muutenkin aina kaikki leivät ruokahävikin takia. Pakkasesta on helppo ottaa pala leipää silloin kun haluaa ja lämmittää se mikrossa tai leivänpaahtimessa – ihan kuin tuoretta nam 🙂
Kiitos äidille reseptistä. Oletko sinä koskaan syönyt mantelijauhoista tehtyä leipää? 🙂
Kuulostaa hyvälle. Ei voi tosin kokeilla kun on manteliallergisia täällä. Täytyy korvata manteli jollain muulla 🙂
https://villananna.blogspot.com
No sitten tämä ei ehkä sovi oikein teille 🙂
Onneksi google on leipäreseptejä pullollaan 🙂
Vaikuttapa herkulliselta, täytyypä kääriä hihat ja alkaa leipomaan!
Joo testaappa ihmeessä 🙂
Nämä ketogeenisetleivät tuntuvat nyt nousevan suosiossa, pitää varmaan itsekin kokeilla 🙂
Niin on ja hyvää oli 😀
Näyttääpä herkulliselta, tätä voisi joskus kokeilla 🙂
Varmaan teidän taaperokin tykkäisi 🙂
Ootko vatkannut kaiken sekaisin ihan sähkövatkaimella? Kuinka kuohkeaksi nuo munat tulee vaahdottaa? Aion kokeilla tätä.
Moikka Kaura!
Olen vatkannut kunnolla, mutta en mitenkään kunnolliseksi vaahdoksi. Muista antaa kohota kunnolla! 🙂
Kiitos ohjeesta, tein ja hyvää tuli ? en muista kohotinko taikinaa missään vaiheessa, ja lieneekö tarpeellistakaan kun leivinjauhe kuitenkin pikakohotin? Käytin muuten soodaa kun ei leivinjauhetta kaapista löytynyt ja toimi (jogurtti kuitenkin hapanta niin käy) munien vispaamisessa sääntönä, ettei liian kauaa varmaan voi vispata, itse vispasin 10 minuuttia niin kuin kakut sun muut, niin tulee varmasti hyvä?
Kiva kuulla, että tykkäsit ohjeesta. Tämä on kyllä tosi hyvää leipää 🙂
Aivan mahtava leipä! Maku parani jäähtyneenä 🙂
Ihan kuulla, että maistui ❤️
Huikean makuinen, tein kokonaan mantelijauhoista ja lisäsin hieman basilikaa.
Kiitos hyvästä reseptistä.
Aurinkoiset kesäterveiset Vaasasta
T. Sari
Ihana kuulla, että maistui. Ihanaa kesää sinne Vaasaan 🙂