Hae
Diiskuneiti

RESEPTI: GLUTEENITON MANTELI-VUOKALEIPÄ

Resepti on gluteeniton ja hiivaton.

Äitini ketogeeninen ruokavalio on jatkunut jo kuukausia ja olen päässyt maistelemaan hänen herkullisia kokkauksiaan. Rakastuin tähän äidin mantelileipään heti ensi puraisulla ja olen tehnyt sitä nyt itsekin pari kertaa. Reseptissä käytetään jauhoina ainoastaan mantelijauhoa sekä kauralesettä eli resepti on gluteeniton. Tämä leipä sopii erityisesti henkilöille, jotka noudattavat vähä-hiilaritonta ruokavaliota. Mantelijauhot ovat aika kalliita, joten tässä reseptissä puolet mantelijauhoista on korvattu kauraleseillä – voit siis halutessasi (jos varaa on 😀 )  on unohtaa kauraleseet ja laittaa myös niiden tilalle mantelijauhoa.

Valmistusaineet:

  • 5 kananmunaa.
  • 75 grammaa voita.
  • 3 dl kreikkalaista jogurttia.
  • 1 dl maitoa.
  • 3 dl mantelijauhoa (tai 6dl mantelijauhoa. Tällöin voit unohtaa kauraleseet kokonaan).
  • 3 dl gluteenitonta kauralesettä.
  • 3 rkl psylliumia.
  • 4 tl leivinjauhetta.
  • 1,5 tl suolaa.
  • Itse tykkään heittää taikinan sekaan vielä vähän pizzamaustetta ja valkosipulijauhetta.

Valmistusohjeet:

  1. Vatkaa munat kuohkeaksi.
  2. Vatkaa munien sekaan huoneenlämpöinen voi, kreikkalainen jogurtti ja maito.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa ne munaseoksen joukkoon.
  4. Anna taikinan kohota 15 minuuttia.
  5. Laita keskikokoiseen leipävuokaan leivinpaperi ja voitele se. Leivän saa helpommin irti, kun vuoassa on leivinpaperia – kokemusta on 😀 Kaada taikina vuokaan.
  6. Paista leipää uunissa 175 asteessa noin 1 tunti uunista riippuen.

Mantelijauhot löytyvät markettien maustehyllyiltä eli jauho-osastolta niitä on turha etsiä. Lidlistä saa edullista ja gluteenitonta kauralesettä ja itse olen rakastunut aivan totaalisesti Lidlin kreikkalaiseen jogurttiin, jota tässäkin ohjeessa tarvitaan. Hiilareita tässä ohjeessa on 2 g / 100 g. Leipä kannattaa kypsänä viipaloida hieman paksummiksi paloiksi, ettei se murene. Leipä säilyy hyvänä pari päivää, mutta suosittelen leivän pakastamista. Itse pakastan muutenkin aina kaikki leivät ruokahävikin takia. Pakkasesta on helppo ottaa pala leipää silloin kun haluaa ja lämmittää se mikrossa tai leivänpaahtimessa – ihan kuin tuoretta nam 🙂

Kiitos äidille reseptistä. Oletko sinä koskaan syönyt mantelijauhoista tehtyä leipää? 🙂

10 kommenttia

  1. Melissa kirjoitti:

    Kuulostaa hyvälle. Ei voi tosin kokeilla kun on manteliallergisia täällä. Täytyy korvata manteli jollain muulla 🙂

    https://villananna.blogspot.com

  2. Johanna kirjoitti:

    Vaikuttapa herkulliselta, täytyypä kääriä hihat ja alkaa leipomaan!

  3. satu kirjoitti:

    Nämä ketogeenisetleivät tuntuvat nyt nousevan suosiossa, pitää varmaan itsekin kokeilla 🙂

  4. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

    Näyttääpä herkulliselta, tätä voisi joskus kokeilla 🙂

  5. Kaura kirjoitti:

    Ootko vatkannut kaiken sekaisin ihan sähkövatkaimella? Kuinka kuohkeaksi nuo munat tulee vaahdottaa? Aion kokeilla tätä.

    • Diiskuneiti kirjoitti:

      Moikka Kaura!
      Olen vatkannut kunnolla, mutta en mitenkään kunnolliseksi vaahdoksi. Muista antaa kohota kunnolla! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *