Hae
Diiskuneiti

RESEPTI: GLUTEENITON MANTELI-VUOKALEIPÄ

Äitini ketogeeninen ruokavalio on jatkunut jo kuukausia ja olen päässyt maistelemaan hänen herkullisia kokkauksiaan. Rakastuin tähän äidin mantelileipään heti ensi puraisulla ja olen tehnyt sitä nyt itsekin pari kertaa. Reseptissä käytetään jauhoina ainoastaan mantelijauhoa sekä kauralesettä eli resepti on gluteeniton. Tämä leipä sopii erityisesti henkilöille, jotka noudattavat vähä-hiilaritonta ruokavaliota. Mantelijauhot ovat aika kalliita, joten tässä reseptissä puolet mantelijauhoista on korvattu kauraleseillä – voit siis halutessasi (jos varaa on 😀 )  on unohtaa kauraleseet ja laittaa myös niiden tilalle mantelijauhoa.

PS. muista olla mukana vähentämässä ruokahävikkiä ja tilaa elintarvikkeet *Matsmartin hävikkiruokakaupasta (mainoslinkki).

Valmistusaineet

  • 5 kananmunaa.
  • 75 grammaa voita.
  • 3 dl kreikkalaista jogurttia.
  • 1 dl maitoa.
  • 3 dl mantelijauhoa (tai 6dl mantelijauhoa. Tällöin voit unohtaa kauraleseet kokonaan).
  • 3 dl gluteenitonta kauralesettä.
  • 3 rkl psylliumia.
  • 4 tl leivinjauhetta.
  • 1,5 tl suolaa.
  • Itse tykkään heittää taikinan sekaan vielä vähän pizzamaustetta ja valkosipulijauhetta.

Valmistusohjeet

  1. Vatkaa munat kuohkeaksi.
  2. Vatkaa munien sekaan huoneenlämpöinen voi, kreikkalainen jogurtti ja maito.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa ne munaseoksen joukkoon.
  4. Anna taikinan kohota 15 minuuttia.
  5. Laita keskikokoiseen leipävuokaan leivinpaperi ja voitele se. Leivän saa helpommin irti, kun vuoassa on leivinpaperia – kokemusta on 😀 Kaada taikina vuokaan.
  6. Paista leipää uunissa 175 asteessa noin 1 tunti uunista riippuen.

Mantelijauhot löytyvät markettien maustehyllyiltä eli jauho-osastolta niitä on turha etsiä. Lidlistä saa edullista ja gluteenitonta kauralesettä ja itse olen rakastunut aivan totaalisesti Lidlin kreikkalaiseen jogurttiin, jota tässäkin ohjeessa tarvitaan. Hiilareita tässä ohjeessa on 2 g / 100 g. Leipä kannattaa kypsänä viipaloida hieman paksummiksi paloiksi, ettei se murene. Leipä säilyy hyvänä pari päivää, mutta suosittelen leivän pakastamista. Itse pakastan muutenkin aina kaikki leivät ruokahävikin takia. Pakkasesta on helppo ottaa pala leipää silloin kun haluaa ja lämmittää se mikrossa tai leivänpaahtimessa – ihan kuin tuoretta nam 🙂

Kiitos äidille reseptistä. Oletko sinä koskaan syönyt mantelijauhoista tehtyä leipää? 🙂

16 kommenttia

  1. Melissa kirjoitti:

    Kuulostaa hyvälle. Ei voi tosin kokeilla kun on manteliallergisia täällä. Täytyy korvata manteli jollain muulla 🙂

    https://villananna.blogspot.com

  2. Johanna kirjoitti:

    Vaikuttapa herkulliselta, täytyypä kääriä hihat ja alkaa leipomaan!

  3. satu kirjoitti:

    Nämä ketogeenisetleivät tuntuvat nyt nousevan suosiossa, pitää varmaan itsekin kokeilla 🙂

  4. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

    Näyttääpä herkulliselta, tätä voisi joskus kokeilla 🙂

  5. Kaura kirjoitti:

    Ootko vatkannut kaiken sekaisin ihan sähkövatkaimella? Kuinka kuohkeaksi nuo munat tulee vaahdottaa? Aion kokeilla tätä.

    • Diiskuneiti kirjoitti:

      Moikka Kaura!
      Olen vatkannut kunnolla, mutta en mitenkään kunnolliseksi vaahdoksi. Muista antaa kohota kunnolla! 🙂

  6. Anne-Mari kirjoitti:

    Kiitos ohjeesta, tein ja hyvää tuli ? en muista kohotinko taikinaa missään vaiheessa, ja lieneekö tarpeellistakaan kun leivinjauhe kuitenkin pikakohotin? Käytin muuten soodaa kun ei leivinjauhetta kaapista löytynyt ja toimi (jogurtti kuitenkin hapanta niin käy) munien vispaamisessa sääntönä, ettei liian kauaa varmaan voi vispata, itse vispasin 10 minuuttia niin kuin kakut sun muut, niin tulee varmasti hyvä?

  7. Veera kirjoitti:

    Aivan mahtava leipä! Maku parani jäähtyneenä 🙂

  8. Sari kirjoitti:

    Huikean makuinen, tein kokonaan mantelijauhoista ja lisäsin hieman basilikaa.

    Kiitos hyvästä reseptistä.

    Aurinkoiset kesäterveiset Vaasasta
    T. Sari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *