Hae
Diiskuneiti

MUISTILISTA KAASOILLE JA BESTMANEILLE

Ystäväni meni kihloihin ja muutamia viikkoja sitten hän ilmoitti menevänsä naimisiin ja hän pyysi minua kaasokseen! Olen niin onnellinen ystäväni puolesta ja super innostunut kaason pestistä. Olen tuntenut ystäväni teini-ikäisestä saakka, joten on suuri kunnia toimia juuri hänen kaasonaan. Olen toiminut kaasona aiemmin kaksi kertaa, joten homma on jokseenkin tuttua. Häitä vietetään jo tulevana syksynä ja kaasoja on kaksi, joten hommaa riittää. Polttareista tietenkin haluaisin hulluna kirjoittaa kaikkea blogiin, mutta luonnollisesti en voi tai pilaan yllätyksen. Ajattelin kirjoittaa polttareiden jälkeen kattavan artikkelin polttarijärjestelyistä sekä itse polttareista. Bestmanit taitavat olla aina vähän sormi suussa järjestelyiden suhteen, joten siitä minulle heräsi ajatus kirjoittaa pieni opas mitä kaikkea kaason ja bestmanin hommiin kuuluu.

Edit: vuonna 2019 tuli uusi kutsu kaasoksi – taas mennään! 😀

Ihan aluksi tulee sopia millaisiin asioihin ja tehtäviin morsian ja sulhanen tarvitsee apua. Tehkää ensimmäiseen hääpalaveriin lista mitä kaikkea häät tulevat pitämään sisällään, missä ne järjestetään, ketä kutsutaan, väriteema, leikit, ruokailu, ohjelma yms. Kaasojen ja bestmanien on rohkeasti sanottava mitä kaikkea he pystyvät tekemään, eikä lupailla morsiammelle liikoja. Kun tehtävät ja aikataulut sovitaan hyvissä ajoin etukäteen, niin vältytään turhilta konflikteilta. Kaasojen ja bestmanien olisi myös hyvä pitää keskenään palaveri ja sopia mitä tehtäväalueita kumpikin puoli ottaa hoitoonsa.

Itse pidän kaason tehtävää kunniana, jonka otan ylpeydellä vastaan. Mitään ei tule tehdä omien mieltymysten ja mielenkiintojen mukaan, vaan kaasojen tulee kuunnella ja noudattaa hääparin toiveita. Esimerkkinä polttarit: miksi järjestää polttarit, jossa morsian ja sulhanen nolataan ja he joutuu tekemään kaikkea epämiellyttävää? Eikö tärkeintä ole järjestää morsiammelle ja sulhaselle täydellinen, ihana ja ikumuistoinen päivä yhdessä ystävien kanssa. Vaikka hääpäivänä kaasoilla ja bestmaneilla saattaa olla läjäpäin tehtäviä, niin on tärkeää, että myös kaasona pystyisi nauttimaan rakkaan ystävän hääpäivästä.

MIHIN KAIKKEEN KAASOJEN JA BESTMANIEN TULEE OSALLISTUA ENNEN HÄÄPÄIVÄÄ?

  • Hääjuhlan suunnittelu. Hääpari on luultavasti jo ideoinut ja suunnittelut suurimman osan häistä, joten on hyvä käydä yhdessä läpi mitä hääpari on miettinyt. Ehdota ja kysele – kun laittaa viisaat päät yhteen, niin voi syntyä vaikka mitä hyviä ideoita, joita yksin ei olisi keksinyt. Jutelkaa siis tiiminä!
  • Kutsujen suunnittelu ja tekeminen. Järjestäkää yhteinen illanvietto ja tehkää kutsut yhdessä. Näin kutsut tulevat nopeasti valmiiksi ja saatte samalla rupateltua häistä.
  • Tarjoa apuasi kaikkiin häihin liittyviin järjestelyihin. Kerro myös omat aikataulusi, jottei hääparille ei tule pettymyksiä, jos et pääse esim. mukaan hääpuvun sovitukseen yms.
  • Kaasot toimivat morsiammen makutuomarina puvun valinnassa. Bestmanit voivat lähteä yhdessä shoppailemaan kaikille puvut (kannattaa kuitenkin kysyä morsiamen ja kaasojen mielipidettä, ennen kuin menee ostamaan jotain, joka ei sovi häiden teemaan).
  • Jos hääpari aikoo astella alttarille kirkossa, niin kaasojen sekä bestmanien tulee osallistua kirkkoharjoituksiin. Jos hääpari menee naimisiin maistraatissa, niin siihen ei välttämättä tarvita kaasoja, vaan hääpari voi valita itselleen avioliiton todistajiksi myös jotkin toiset henkilöt.
  • Hauskana perinteenä on hankkia morsiamelle jotain sinistä, vanhaa ja uutta. Nykyaikaisempi vaihtoehto on koota morsiammalle hemmottelu- tai selviytymispaketti, jonka voi antaa morsiammelle jo esim. polttareissa.
  • Bestmanit voivat hankkia sulhaselle hääpäiväksi jonkin pienen lahjan, kuten kellon tms.
  • Yleensä tapana on, että morsian ja sulhanen antaa pienen lahjat kaasoille ja bestmaneille tehdystä työstä ja apuna olemisesta.
  • Jos hääpari on innokkaita somen käyttäjiä, niin miettikää etukäteen heille oma hashtag, jota voi alkaa käyttämään heti ja näin vieraat voivat seurata somesta häiden järjestelyitä.
  • Tärkeimpänä tehtävänä pidetään polttarien järjestämistä, joka onkin haastava, mutta myös antoisa tehtävä. Suosittelen kysymään morsiamelta / sulhaselta suoraan, ketä hän haluaa polttareihinsa, niin tulee kutsuttua juuri kaikki heille tärkeimmät ystävät. Myös äiti, mummi ja sisko voidaan pyytää mukaan johonkin ohjelma osaan polttareissa (bestmaneille isä ja veljet).
  • Kaasojen tehtäviin kuuluu juhlapaikan koristelu ja kaikkeen juhlapaikkaan liittyvissä tehtävissä avustaminen. Bestmanit auttavat kantohommissa ja nikkaroinnissa. Ns. kevyet työt jätetään kaasoille ja raskaat bestmaneille. Toki bestmanit voivat auttaa somistuksessa omien taitojensa mukaisesti.
  • Hääauton koristelu sekä opasteiden kiinnittäminen kuuluvat kaasojen ja bestmanien tehtäviin.
  • Häitä edeltävä yö vietetään perinteisesti erossa sulhasesta ja hauska tapa on viettää viimeinen yö ”sinkkuna” kaasojen kanssa. Kaasot ja morsian voivat yöpyä jonkun luona tai vaikka hotellissa. Illalla voidaan nauttia lasilliset skumppaa, tehdä kauneushoitoja ja kerrata tulevaa hääpäivää.
  • Sulhanen viettää yleensä häitä edeltävän yön vanhempiensa luona tai bestmaniensa kanssa. Baariin ei kannata lähteä, sillä seuraava hääpäivä on pitkä ja rankka. Bestmanit voivat ottaa pari huurteista ja pelata tai katsoa jotain hyvää urheilumatsia.
  • Kaasojen olisi suotavaa mennä mukaan morsiammen meikki-, ja kampaushetkeen. Vaikka kaasot eivät itse ottaisikaan kampausta tai meikkiä, niin kaasojen olisi silti tärkeää olla morsiamen tukena tärkeässä hetkessä. Meidän ihana morsian tarjoutui antamaan kaasoillensa tietyn summan rahaa, jonka kaasot voivat käyttää kampaukseen, meikkiin tai muihin hankintoihin – ihana idea ja itse käytän sen tietenkin siihen, että otan morsiammen kanssa samaan aikaan kampaukset.
  • Sulhasella ja bestmanilla on huomattavasti enemmän aikaa hääpäivänä, sillä he voivat laittaa hiukset itse sekä lisäksi heille jää ainoastaan pukeutuminen. Sulhanen ja bestmanit saavat siis nukkua hääpäivänä pitkään ja chillailla yhdessä ennen h-hetkeä.
  • Pukeutumiseen kannattaa varata kunnolla aikaa. Kaasot ja morsian pukeutuu yhdessä ja ennen kaasoja morsian tulee laittaa täydelliseen kuntoon. Muistakaa varata pukeutumishetkeen pientä juotavaa ja purtavaa. Naisten pukeutumishetki voi olla tunteellinen, sillä se on morsiamen ja kaasojen viimeinen yhteinen hetki, ennen morsiammen astumista avioon, joten varatkaa meikkejä mukaan itkumyrskyn varalta.

MAISTRAATISSA

  • Vihkiminen voidaan toimittaa maistraatin tiloissa tai sovittaessa myös muualla kuten. puutarhassa tai hääjuhlassa. Virastoaikojen ulkopuolella vihkimisestä saatetaan kuitenkin periä erillinen maksu.
  • Kaasojen ja bestmanien ei ole pakko osallistua maistraatissa tapahtuvaan viralliseen vihkimiseen. Morsian ja sulhanen voi valita avioliiton todistajiksi myös jotkin toiset henkilöt, mutta todistajia pitää olla vähintään kaksi.
  • Hääparin, kaasojen ja bestmanitn tulee sopia keskenään onko heillä tehtäviä maistraatissa. Yleensä maistraarissa tapahtuma vihkiminen on nopea ja itse hääjuhlat vietetään vasta myöhemmin.
  • Jos vihkimisen jälkeen ei ole hääjuhlaa, niin yhdessä voi mennä esim. syömään tai viettämään iltaa.
  • Virkamiehillä ei ole velvollisuutta vihkiä virka-ajan ja -paikan ulkopuolella. Sopimuksesta näin voidaan kuitenkin tehdä. Sopimukset ovat maistraattikohtaisia. Ajanvaraus vihkimiseen tulisi tehdä hyvissä ajoin ennen vihkimistä.

MAISTRAATIN VIHKIKAAVA

”Avioliiton tarkoituksena on perheen perustaminen siihen kuuluvien yhteiseksi parhaaksi ja yhteiskunnan säilymiseksi. Avioliitto on tarkoitettu pysyväksi, jotta perheen jäsenet voisivat yhdessä luoda onnellisen kodin. Näiden todistajien läsnä ollessa kysyn teiltä: tahdotteko ottaa hänet aviopuolisoksenne rakastaaksenne häntä myötä- ja vastoinkäymisissä?  Vastattuanne näin kumpikin kohdaltanne myöntävästi teille tehtyyn kysymykseen, totean teidät aviopuolisoiksi.

Ottakaa liittonne merkiksi sormus puolisoltanne. Teidät on nyt vihitty avioliittoon. Puolisoina olette keskenänne yhdenvertaiset. Osoittakaa avioliitossa toinen toisillenne rakkautta ja keskinäistä luottamusta sekä toimikaa yhdessä perheen hyväksi.”

KIRKOSSA

  • Kaasot menevät samalla kyydillä morsiammen kanssa kirkkoon. Kirkossa katsotaan, että morsiamen hiukset, meikit ja puku on hyvin.
  • Sulhanen ja bestmanit tulevat eri kyydillä tai hääparista riippuen kaikki voivat saapua samalla kyydillä. Yleensä bestman on kuskina.
  • Bestmanien tehtävänä on huolehtia sormuksista.
  • Perinteenä on, että kaasot ja bestmanit kävelevät käsikynkässä alttarille ja jäävät seisomaan toisiaan vastakkain. Hääpari tulee viimeisenä.
  • Alttarilla kaasot voivat vielä suoristaa morsiamen puvun ja ottaa hänen morsiuskimpun vihkimisen ajaksi.
  • Vihkimisen jälkeen kaasot ja bestmanit ohjaavat vieraat odottamaan ulos kirkon eteen ja jakavat vieraille ulkona riisit tai saippuakuplat. Kaasojen ja bestmanien tehtäviin tulee myös kuuluttaa milloin hääpari saapuu ulos kirkosta, jotta vieraat osaavat olla valmiina.
  • Kaasot ja bestmanit ohjaavat hääparin riisien heittämisen ja valokuvausten jälkeen hääautoon. Yleensä hääpari haluaa olla vihkimisen jälkeen autossa kahdestaan, mutta kaasot sekä bestmanit voivat sovittaessa tulla mukaan. Hääauto ajaa juhlapaikalle.

HÄÄJUHLASSA

  • Kun vieraat saapuvat, kaasot ja bestmanit ohjaavat heidät onnittelujonoon ja sen jälkeen omille istumapaikoilleen.
  • Kaasot ja bestmanit huolehtivat ohjelman etenemisestä eli kuuluttamisesta, mitä tulee aina seuraavaksi. Kaasot ja bestmanit pääsevät siis häissä pieniin juontotehtäviin.
  • Juhlassa kaasojen ja bestmanien tulee huolehtia myös lahjapöydästä ja olla kontaktissa juhlapaikan mahdolliseen henkilökuntaan sekä vastata vieraiden kysymyksiin.
  • Bestmanit kohottavat alkumaljan ja pitävät tervetuloa puheen.
  • Kaasot ja bestmanit ohjaavat ruokailun aloittamisessa, ettei kaikki ryntää yhtä-aikaa hakemaan ruokaa. Perinteisesti hääpari istuu omassa pöydässään ja kaasot / bestmanit puolisoineen istuvat hääparin viereisessä pöydässä.
  • Kaasot ja bestmanit pitävät perinteisesti puheen hääparille.
  • Hääjuhlan ajan tulee katsoa, että ohjelma etenee aikataulujen mukaisesti.
  • Kun juhlat loppuvat, tulee kaasojen huolehtia kaikki tavarat pois juhlapaikasta kuten häälahjat, koristeet ja omat tavarat.
  • Tärkeintä on, että kaasot ja bestmanit sopivat keskenään miten he jakavat hääparilta saadut tehtävät, jottei tulee kaaosta, kun kaikki yrittävät hoitaa samaa asiaa!

KAASO, MUISTA VARATA NÄMÄ MUKAAN HÄÄPÄIVÄNÄ

  • Meikit, lakkaa, kampa ja pinnejä.
  • Deodorantti ja hajuvettä.
  • Sukkahousuja.
  • Hakaneuloja ja mahdollisesti neula ja valkoista lankaa hääpuvun fiksailuun.
  • Särkylääkettä, siteitä ja tampooneja.
  • Nenäliinoja
  • Pientä purtavaa ja juotavaa.
  • Kamera ja kännykän laturi.

BESTMAN, MUISTA VARATA NÄMÄ MUKAAN HÄÄPÄIVÄNÄ

  • Lakkaa ja harja.
  • Nenäliinoja.
  • Deodorantti, hajuvettä ja puhtaita sukkia.
  • Särkylääkettä.
  • Juotavaa ja pientä purtavaa.
  • Kännykän laturi.
  • Sormukset.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä kaasoille ja bestmaneille. Muistakaa toimia tiimissä, eikä erillisissä joukkueissa. Voitte myös yhdessä kehittää ideoita polttareihin. Tuleeko teille jotain tärkeää mieleen, joka puuttuu tästä listasta? 🙂

16 kommenttia

  1. Lelluhh kirjoitti:

    Hei, muuten aivan todella kattava paketti kaason tehtävistä, mutta ei bestmanien tehtävistä puhuta ollenkaan, heidän tehtäviä lähinnä vain sivutaan silloin kun ne sattuvat olemaan lähellä/samoja kaason tehtävien kanssa. Tietenkään bestmanin tehtäviä ei voi tietää ellei ole itse ollu bestmanina, mutta silloin ei myöskään pidä niistä mainostaa ”kattavana pakettina kaason ja bestmanin tehtävistä”. En sano tätä millään pahalla, mutta itse petyin pahasti kun bestmanin tehtävistä häissä ei puhuttu ollenkaan, koska juuri itse kaasona olisin halunnut tietää mitä sulhanen bestmaneineen tekee, vai lankeaako koko häiden suunnittelu ja toteutus morsiammelle ja kaasoille.

    • Diina-Maria Laakso kirjoitti:

      Hei Lelluhh 🙂 Oikeassa olet, olin niin keskittynyt kaasojen tehtäviin, että bestmanien tehtävät jäivät hieman vähäisiksi. Lisäsin nyt artikkeliin mukaan myös bestmanien tehtäviä 🙂

  2. Närkästynyt kukkahattu kirjoitti:

    Hei, kiitos kivasta postauksesta! Pisti kuitenkin tosi pahasti silmään tämä sukupuolittelu. Naiset tekevät kasvohoitoja ja kevyitä töitä, kun miehen juovat huurteisen ja katsovat peliä sekä hoitavat raskaat työt. Nyt hei oikeesti! Elämme vuotta 2017 🙂

    • Diina-Maria Laakso kirjoitti:

      Kiva kuulla, että pidit artikkelistani 🙂

      Ajattelin bestmanin tehtäviä sen pohjalta mitä oma mieheni kavereineen tekisi, joten bestmanin tehtävistä tuli myös ”sen näköisiä”. En näe omaa miestäni tekemässä kukka-asetelmia tai koristelemassa juhlapaikkaa 😀 Varmasti myös monelta mieheltä löytyy taitoja sellaiseen ja noita tehtäviä voi muokata juuri itselleen sopivaksi. Tärkeintä, että kaasot ja bestman sopivat mitä tehtäviä kukin tekee 🙂 Kyllähän bestmanitkin voivat ottaa ennen hääpäivää kasvohoidot ja somistaa juhlatilaa – tai morsiammet voivat katsoa huurteisen kera änäriä – kaikki saa tehdä juuri niin kuin itselle parhaiten sopii 🙂

  3. Nysse kirjoitti:

    Hei!

    Ihan samaa mietin kun edellinen kirjoittaja, että tuli suorastaan kiusallinen olo lukea noita kohtia missä miehet nikkaroi ja ottaa pari huurteista, kun naiset asettelee kukkia ja itkeskelee tunteellisena. Holy cow miten sukupuolittunut maailmankuva! Tuli sellainen olo että tässä aliarvioidaan sekä miehet että naiset, mutta etenkin miehet (että nyt vaan kysyisivät morsiamelta ja kaasoilta minkälaiset puvut että eivät mene ostelemaan mitä sattuu).
    Häitä ja järjestäjäporukkoja monenlaisia, ja teillä ilmeisesti kuvatunlainen. Vaikka jokainen kirjoittaakin subjektiivisesta näkökulmastaan, niin jos kuitenkin kirjoitat ”opasta” toisille, voisi koittaa vähän miettiä muunlaisiakin porukoita. Eri asia on toki se, kun kerrot sitten esimerkiksi juuri teillä toteutuneista polttareista ja häistä ja niiden järjestämisestä. Into omaa tehtävääsi kohtaan näkyy, ja se toki varmaan vaikuttaa kirjoittamiseen, mutta sitä vaan niin toivoisi että julkisessa keskustelussa ei toisinnettaisi näitä superperinteisiä sukupuolirooleja ja yritettäisi ”oppaan” avulla kertoa, mitä pitäisi tehdä kun nyt satut olemaan mies/nainen. Entäpä jos bestman onkin nainen, tai kaaso mies?
    No, tästäkin huolimatta, kiitos listasta. Toi hashtagin keksiminen on hyvä idis

    • Diina-Maria Laakso kirjoitti:

      Moikka Nysse ja kiitos kommentistasi 🙂
      Itse olen ollut kaasona nyt kolme kertaa ja meidän eri caseissa miesten hommat ovat olleet aika pitkälti tuota nikkarointia, läpän heittoa ja ”remontti” oluen ottamista. Varmasti löytyy myös miehiä, jotka osallistuvat enemmän myös muilla osa-alueilla. Tämä on siis minun näkökulmani ja kokemukseni eri häistä ja bestmanien rooleista 😀

  4. Elisabet kirjoitti:

    Itse toimin kaasona ekaa kertaa ja kyllä täällä jää naisille koristelut/askartelut ja miehille nimenomaan nikkaroinnit Että ei nyt kaikkea aina henkeen tartte vetää Tosi kiva lista ja hyödyllinen

  5. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

    Hyvä vinkki lista. Itse en ole koskaan kaasona ollutkaan 🙂

  6. Asta B. kirjoitti:

    Aina ajankohtainen aihe! Kaasous on ihan parasta – tunteikas kunniatehtävä. Oot kyllä koonnut kattavan & toimivan listan! 🙂

    • Diiskuneiti kirjoitti:

      Kiitos 🙂
      Kaasona olo on kyllä niin kivaa, vaikkakin tunteikasta ja välillä jopa stressaavaa. Sen takia tein tämän listan, että helpottaisin vähän kaasojen elämää muistilistan muodossa 😀

  7. Mia kirjoitti:

    Kiva postaus. Varmasti tulee tarpeeseen monille kaasoille. Itse menin naimisiin 2004 ja aika samoina on asiat pysyneet. Silloin ei ollut blogeja, piti leikata lehdestä muistilista talteen. 🙂

    • Diiskuneiti kirjoitti:

      Muista myös, kun itse aina tilasin ja luin naistenlehtia ja bongasin sieltä vinkkejä ja reseptejä. Nykyisin on blogit ja kaikki saavat ilmaiseksi vinkkejä – monien pitäisi muistaa se, että bloggaajat näkevät todella paljon vaivaa artikkelien tekoon ja vielä ilmaiseksi 😀

  8. hannamariav kirjoitti:

    Ihan todella kattava postaus, pistän tämän kyllä ehdottomasti kirjanmerkkeihin! En ole kaasona koskaan ollut, mutta joskus toivon kyllä tuohon pestiin pääseväni ja silloin viimeistään kaivan tämän postauksen esiin! 🙂

    hanna
    https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *