Hae
Diiskuneiti

MINIOPAS JUHLIEN JÄRJESTÄMISEEN

Vietin marraskuun puolessa välissä 30-vuotis syntymäpäiviäni ja järjestin niiden kunniaksi juhlat  ystävilleni sekä perheelleni. Olen järjestänyt useita juhlia, tapahtumia ja tilaisuuksia, joten kaikki koordinointi ja järjestäminen on minulle todella tuttua, sillä olenhan myös ammatiltani kulttuurituottaja, vaikka tällä hetkellä olenkin työelämässä keskittynyt tapahtumien sijasta kaupalliseen alaan. Haluan avata nyt teillekkin mitä juhlien järjestämisessä tulisi muistaa, joten nappaa tästä itsellesi talteen miniopas juhlien järjestämiseen.

kalenterit_2017

BUDJETTI

Mikä on juhliesi budjetti?  Budjetti tulee päättää ensimmäisenä, jonka jälkeen on helpompi asettaa juhlien järjestämiselle niin sanotusti ”aidat”. Kun budjetti on päätetty voit lähteä kartoittamaan eri palveluiden ja tuotteiden hintatasoja. Itse olen laskenut budjettiin aina mukaan juhlapaikan vuokran, tarjoilut, koristeet, asut, hiukset sekä meikin. Budjettiin kannattaa laskea myös mukaan omat juomat ja  ruokailut päivän aikana, sekä mahdolliset matkat tai yöpymiskustannukset. Jos haluat tehdä kaiken itse, niin tulet säästämään budjetissa todella paljon. Itse olen aina hoitanut kaiken itse ruokien valmistamisesta aina juhlapaikan siivoukseen saakka. Kun teet kaiken itse, se voi olla todella stressaavaa ja aikaa vievää. Suosittelen punnitsemaan eri vaihtoehtoja ja listasin teille tähän plussia ja miinuksia siitä järjestääkö juhlat kokonaan itse, vai tilaako joltain palveluntarjoalta räätälöidyn paketin, joka maksaa tietysti enemmän.

TEE-KAIKKI-ITSE

+ Suunnittelu on kivaa! Itse haen aina inspiraatiota koristelu-, ruoka- ja juomapuoleen Pinterestistä, mistä on saanut mahtavia ideoita, vinkkejä-, ja toteutusideoita.

+ Säästät rahaa! Kun teet itse, niin säästät tietenkin paljon kuluissa. Jos et ole hyvä keittiössä, niin kannattaa miettiä, että tarjoiletko palaneita piirakoita vai tilaatko ne jostain valmiina.

+ Jos haluat tarjota juhlissa omia alkoholijuomia, niin silloin paikaksi kannattaa varata sellainen tila, jossa omien alkoholijuomien tarjoileminen on sallittua. Olen itse tehnyt juhliin booleja ja hakenut edullisia juomia naapurimaan puolelta ja siinä on säästänyt todella paljon kustannuksissa.

Ruokien valmistaminen on ollut minulle aina epämiellyttävää. Ruuat pitää tehdä edellisenä iltana töiden jälkeen ja osa jopa juhlapäivänä (tarjoiluista riippuen). Tarjoiltavien säilytys omassa jääkaapissa on todella haastavaa ja ruokien roudaaminen juhlapaikalle on ollut myös minulle aina hankalaa, sillä en omista autoa. Juhlatilassa ruokien pitäminen tuoreena ja lämpimänä on mahdotonta ja olenkin aina tarjoillut ns. kylmiä syötäviä kuten: piiraita, salaatteja, sormisyötäviä, muffineja yms.

– Juomien hakeminen naapurimaasta tai ihan suomen marketeistakin on aikamoista roudaamista hiki hatussa.

– Siivoaminen on aina ollut minulle inhottavaa. Yleensä siivous vuokratussa juhlatilassa täytyy tehdä saman illan aikana tai seuraavana aamuna. Se aina rajoittaa myös hieman omaa juhlimista, kun täytyy olla heti aamusta pirteänä mopin varressa.

– Yleensä minulta on mennyt koko juhlat aina vähän ohitse, sillä olen itse joutunut kyökkimään keittiössä ja hoitamaan erilaisia asioita juhlien aikana. Juhlista nauttiminen on yleensä jäänyt kokonaan ja koko juhla on saattanut tuntua isolta taakalta ja tietynlaiselta suorittamiselta. Eikäö omista juhlista pitäisi kuitenkin nauttia?

TILAA KAIKKI VALMIINA

+ On olemassa juhlatiloja, joista voi vuokrata juhlatilan sekä ostaa kaikki tarjoilut. Vaihtoehtona on myös juhlatiloja joista saat vain tilavuokran ja voit hankkia tarjoilut sinne muuta kautta.

+ Helppous! Voit suunnitella palveluntarjoajan kanssa millaiset juhlat haluat, joten yleensä on mahdollisuus räätälöidä sellainen paketti, joka sopii juuri itselle. Sinun ei tarvitse tehdä mitään muuta, kuin kertoa mitä haluat ja kaikki toteutetaan puolestasi.

+ Ajansäästö: kun ostat valmiin juhlapaketin, niin säästät hurjasti aikaa. Itse ainakin olen pystynyt jotenkin paremmin rentoutumaan ja nauttimaan juhlapäivästä, ilman järkyttävää paikasta toiseen juoksemista.

+ Siivous kuuluu yleensä hintaan tai se tehdään pienestä lisämaksusta. Kun juhlista siirrytään mahdollisesti jatkoille, niin on ihanaa kun ei tarvitse itse jäädä siivoamaan, kun muut vieraat lähtevät bilettämään. Mulle on tullut aina perus tuhkimo -draamat, kun esimerkiksi omissa valmistujaisjuhlissani kaikki lähtivät jatkoille ja itse jäin äitini kanssa siivoamaan juhlatilaa – not so glamourous! 😀

Miinuksena on tietysti suurempi hinta, mutta olen kuitenkin sitä mieltä, että kyllä mielummin maksan enemmän siitä, että saan itse nauttia juhlapäivästä täysillä.

MINUN RATKAISUNI

Juhlisin tosiaan marraskuussa 30-vuotis synttäreitäni. Aloitin suunnittelun elokuussa, jolloin aloitin suunnittelun perinteisesti budjetin laskemisella. Päätin heti, että tänä vuonna haluan nauttia juhlista ja enkä aio niitä kokonaan itse järjestää. Vaikka rakastankin juhlien ja kaikkien tapahtumien suunnittelua ja toteutusta, niin ajattelin, että olisi kerrankin luksusta, että jos joku edes osittain hoitaisi ne puolestani.

Ensin aloin miettimään juhlapaikkaa. Asun Liedossa ja vaikka täällä on useita juhlatiloja, niin ajattelin asiaa vieraideni kannalta ja päätin järjestää juhlat Turussa, jotta vieraiden on helppo saapua paikalle. Pyörittelin eri juhlatila vaihtoehtoja ja muistin, että Sedu Koskinen oli silloin avaamassa uutta ravintolamaailmaa Turkuun. Otin yhteyttä Seduun ja varattiin minulle juhlatila uudesta CHIC -ravintolasta.

diiskuneiti_30_synttarit

Olen aina panostanut koristeluihin, mutta nyt halusin pitää kaiken todella yksinkertaisena, sillä ravintola oli itsessään jo niin upean näköinen. Hankkisin hopeiset numero-ilmapallot ja ne olivatkin oikeastaan ainoa koriste kynttilöiden lisäksi. Päätin, että ruokaa en tänä vuonna todellakaan valmista itse – sillä niin monta dramaattista kokkailukokemusta on takana 😀 Minulla oli alusta asti mielikuva Sinkkuelämää -jaksosta, jossa Carrielle järjestettiin hänen kirjajulkkari -bileet. Jaksossa vilahti ihania sormisyötäviä ja kuppikakkuja ja siitä jotenkin lähti idea, että sellaisia minäkin haluaisin omiin juhliini.

diiskuneiti_pink_vanilla_american_bakery_turku

En ole koskaan oikeen välittänyt mistään täytekakuista, joten kuppikakut tai amerikkalaisittain cup caket olivat ehdoton juttu, mitä halusin. Mietin mistä tilaisin kuppikakut, koska halusin, että ne olisivat juuri samantyylisiä kuin Sinkkuelämää -jaksossa ja minulle tuli vahvasti heti mieleeni yksi paikka: Pink Vanilla – American Bakery, joka on amerikkalaistyylinen kahvila Uudessakaupungissa sekä Turussa. Otin yhteyttä omistajiin ja suunnittelimme yhdessä upeat kuppikakut kahdessa eri maussa ja värissä. Sain myös lainaksi upean tarjottimen, johon kuppikakut sai kauniisti aseteltua. Juomatarjoilun hoidin sillä tapaa, että tarjolla oli alkukuohari sekä maksutonta kahvia, teetä, vettä yms. Suunnittelin ravintolan kanssa minulle oman ”synttärilistan” josta vieraat saivat ostaa itse juomia edullisin hinnoin ja toki baaritiskiltä sai tilata omaan piikkiin ihan mitä vain halusi.

VIERASLISTA

Mieti ketä haluat kutsua juhliisi? Haluatko järjestää pienet ja intiimit juhlat vain perheelle ja rakkaimmille, vai haluatko kutsua myös sellaisia kavereita ja tuttuja, joiden kanssa et ole  ehkä hirveästi yhteydessä? Kun lähdet tekemään vieraslistaa, niin listaa ensin kaikki ”pakolliset” vieraat, kuten sukulaiset ja kaverit. Lisää sitten listaan lisää nimiä ja lähde sitten karsimaan listaa sillä tavalla kuin itsestäsi tuntuu. Itse kutsuin omiin juhliini sukulaiset sekä parhaimmat ystäväni sekä muutamia hyviä ystäviä vuosien varrelta, kenen kanssa ei ole tullut pidettyä ehkä niin paljon yhteyttä, kuin haluaisin. Halusin paikalle uusia sekä vanhoja ystäviä muistelemaan mennyttä vuosikymmentäni.

diiskuneiti_chic_yokerho

JUHLAT PYSTYYN

Kun olet saanut päätettyä kaikki nämä asiat, niin ainoa juttu jota pitää enää jaksaa: on odottaa juhlapäivää! Mun juhlapäivä alkoi sillä, että nukuin pitkään ja nautin pitkän aamupalan. Yhden aikaan lähdin hakemaan kuppikakkuja Turusta ja vein tarjoilut sekä ilmapallot juhlatilaan. Iltapäivällä menin ystäväni luokse nauttimaan skumppaa ja laitoimme hiukseni löysille laineille. Ystäväni Reetta oli ottanut hänelle ja minulle hotellihuoneen Turun Scandic Juliasta, jonne hiustenlaiton jälkeen suuntasin matkalaukkuni kera. Kannattaa muuten aina pakata lyhyillekkin reissuille kaikki tavarat matkalaukkuun, se on paljon kätevämpi, kuin kantaa miljoonaa eri pussukaa tai painavaa kassia olalla. Hotellille päästyäni pöydällä odotti mansikoita sekä skumppaa, syötiin ja höpöteltiin, kunnes minun piti lähteä juhlatilaan ottamaan sukulaiset vastaan. Kannattaa muuten juhlapäivänä muistaa juoda ja syödä hyvin, varsinkin jos tarkoituksena on nauttia alkoholia. Mulla oli eväät mukana menossa koko päivän sekä vitamiinijuomia, jotka oikeasti piristävät ihan sairaasti oloa.

diiskuneiti_scandic_julia

Juhlat alkoivat kello 18, jolloin paikalle saapuivat sukulaiset ja kello 19-22 oli tarkoitettu ystäville. Juhlat sujuivat ihanasti ja aika meni jotenkin todella nopeasti ja yhtä-äkkiä kello olikin jo kymmenen ja juhlat olivat ohi. Minä ja osa juhlaporukasta jäimme vielä jatkamaan iltaa ravintolaan, mutta jossain kohtaa uni alkoi painamaan ja lähdimme Reetan kanssa kohti hotellin ihania lakanoita. Aamulla nautimme vielä maukkaan hotellin aamupalan, jonka jälkeen Reetta suuntasimme molemmat bussilla koteihimme.

Juhlista jäi tosi hyvä fiilis ja kerrankin sain olla rennosti ja nauttia. Olinkin sitten niin rennosti, että unohdin kokonaan meikata, joten valokuviin ikuistettiin minut tyylillä #nomakeup. Onneksi mulla on kuitenkin ripsienpidennykset, joiden ansiosta näytin edes vähän naiselta 😀 Olen käynyt 7-vuoden ajan laittamassa ripsienpidennykset Reetan kauneussalongissa, Salossa. Olen välillä käynyt ripsihuolloissa Turussa ja en ole kyllä ikinä saanut niin hyvää jälkeä, kuin Reetan käsittelyissä. Miettikää, että matkustan joka kuukausi Liedosta Saloon ripsihuoltoon. Matkustusaika on noin 2h per suunta, joten sekin kertoo jo, että hiton hyvät pidennykset Reetan Cecil -kauneussalongista saa, kun niiden takia jaksaa matkustaa.

Sunnuntai-iltana sain vielä lahjatoimituksen kotiin, joka kruunasi juhlaviikonloppuni. En avannut lahjoja laisinkaan juhlissa, vaan lahjat pakattiin autoon ja tuotiin minulle kotiin vasta seuraavana päivänä. Musta oli kivempi avata lahjat rauhassa kotisohvalla ja lähetin kiitosviestit erikseen jokaiselle lahjanantajalle. Voisin sanoa, että melkein täydelliset kolmekymppiset on nyt takana, lukuunottamatta vähän lässähtänyttä tukkaa ja meikittömyyttä. En yleensäkään meikkaile kauhesti, niin ainakin näytin omalta itseltäni jos jotain hyviä puolia haluaa tästäkin asiasta etsiä 😀 Kiitos vielä kaikille onnitteluista ja lahjoista.

On todellinen onni, että ympärilläni on niin ihania ihmisiä. Mun uudenvuodenlupaus tulee varmasti olemaan se, että pyrin olemaan vieläkin enemmän yhteydessä ystäviin ja perheeseen, koska ne ovat arvokkain asia mitä elämässä on vai mitä?

Valokuvaaja: Reetta Ekström (kuvat 2-6)

2 kommenttia

  1. kolmekymppinen kirjoitti:

    Kivat juhlat, hyviä vinkkejä. Kiitos ja vielä onnittelut pyöreistä vähän viiveellä 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *