Hae
Diiskuneiti
Kaupallinen yhteistyö

RESEPTI: GLUTEENITTOMAT KARJALANPIIRAKAT PORKKANATÄYTTEELLÄ

Kaupallinen yhteistyö: Kymppi-Maukkaat

Rakastan karjalanpiirakoita ja ne ovat ainoa herkku, joita jäin kaipaamaan, kun aloitin gluteenittoman ruokavalion. Gluteenittomia karjalanpiirakoita myydään valmiina kaupan pakaste osastoilla ja muutaman kerran olen niitä myös eineksinä löytänyt. Parhaat gluteenittomat karjalanpiirakat olen löytänyt Lidlistä ja heiltä löytyy niitä pakasteena sekä tuoreena paistopisteestä. Harmi, että gluteenittomat karjalanpiirakat ovat aika kalliita. Minun on jo pitkään pitänyt testata leipoa itse karjalanpiirakoita ja nyt kun pääsin mukaan Kymppi-Maukkaiden kampanjaan, niin ajattelin heti, että nyt mä leivon niitä karjalanpiirakoita. Normaalin riisipuuron sijasta käytin karjalanpiirakoihin Kymppi-Maukkaiden pakasteesta löytyvää porkkanalaatikkoa, joka on heti käyttövalmista sulatuksen jälkeen. Rakastan porkkanalaatikkoa ja oikeastaan kaikkea porkkanasta tehtyjä ruokia ja jälkiruokia. Porkkanalaatikko sopi myös näihin karjalanpiirakoihin tosi hyvin ja tämä onkin hyvä hävikkivinkki jouluksi, sillä yli jääneestä porkkanalaatikosta voi leipoa karjalanpiirakoita vaikka uudenvuoden juhliin. Tällä reseptillä tulee noin 15 karjalanpiirakkaa. Meillä nuo kaikki katosivat kummasti jääkaapista saman päivän aikana – eli hyviä olivat, nam!

Valmistusaineet (15 kpl)

  • 1 dl tummaa gluteenitonta jauhoa.
  • 2,5 dl tattarijauhoa.
  • 2 tl psylliumia.
  • 1/2 tl suolaa.
  • 2 dl vettä.

Valmistusohjeet

  1. Sekoita kuivat aineet.
  2. Lisää vesi ja sekoita taikina käsin. Taikinasta tulee kiinteää, eikä se tartu käsiin. Jos taikina jää käsiin, lisää vähän jauhoja.
  3. Ripoittele pöydälle jauhoja ja kauli taikina piparitaikinan tavoin 5 mm:n paksuiseksi levyksi. Jos taikina tuntuu jäävän kiinni kaulimeen, niin lisää vain jauhoja.
  4. Ota taikinasta juomalasin avulla pyöreitä muotteja. Kauli muoteista ylimääräiseksi jäävä taikina aina uudestaan levyiksi, kunnes kaikki taikina on käytetty.
  5. Kauli ympyrät soikeiksi karjalanpiirakan mallisiksi ja nosta ne leivinpaperille.
  6. Levitä ruokalusikallinen Kymppi-Maukkaan porkkanalaatikkoa keskelle piirakkaa. Jätä reunoille kunnon vara reunojen kääntämiselle.
  7. Nosta ensin taikinareunat piirakan päälle keskeltä aloittaen. Ja rypytä piirakka etusormia käyttäen – tyyli on vapaa. Itse taidan tarvita vielä hieman harjoitusta rypytyksessä.
  8. Paista piirakoita uunissa 10-15 minuuttia 225 asteessa. Kaikki uunit ovat hieman erilaisia, joten aika voi vaihdella uunista riippuen.

Vaikka tässä ohjeessa olen käyttänyt tummia jauhoja, niin gluteeniton taikina jää aina silti aika vaaleaksi. Laita piirakat jäähtymään liinan alle ja nauti. Omat lempitäytteeni karjalanpiirakoissa ovat munavoi, siivutettu kananmuna tai pelkkä voi ja juusto nam! Reseptissä käytetty Kymppi porkkanalaatikko on kotimainen juuressoseen ja riisin yhdistelmä, joka on sulatuksen jälkeen heti käyttövalmista leivontaan ja ruoanlaittoon. Paketti sisältää 850g porkkanalaatikkoa ja karjalanpiirakoista jäi täytettä yli niin paljon, että sain tehtyä vielä lopusta soseesta porkkanalaatikon. Kaadoin vain lopun täytteen uunivuokaan ja heitin tunniksi uuniin.

Mites te – uppoaako porkkana ruoanlaitossa ja sujuuko karjalonpiirakoiden rypytys? 😀

Kaupallinen yhteistyö: Kymppi-Maukkaat

8 kommenttia

  1. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

    Täytyy nolona myöntää, etten ole itse koskaan tehnyt karjalanpiirakoita vaikka Pohjois-Karjalassa asuvana se pitäisi melkein osata 😀

  2. Tuula / Tuula's life kirjoitti:

    En ole tehnyt karjalanpiirakoita koskaan itse. Lidlistä niitä tulee ostettua – tavallisia.
    Ehkä tuohon tekemättömyyteen löytyy selitys siitä, että olen Varsinais-Suomalaisia.
    Ihanat ja herkulliset kuvat!
    Mukavaa marraskuuta!

    • Diiskuneiti kirjoitti:

      Minäkin olen Varsinais-Suomesta. Tämä oli eka kerta kun piirakoita leivoin, mutta olivat niin helppoja tehdä, että varmasti leivon uudelleenkin 🙂

  3. Sorakukka kirjoitti:

    Kaikki gluteeniton on hirvittivän kallista. Itsekkin pitäisi syödä mutta tulee niin kalliiksi ettei kykene. Kärsitään siis ? Porkkanaa tulee kyllä käytettyä jonkin verran ruuanlaitossa.

  4. tuulanneli kirjoitti:

    Enpä ole koskaan näitä tehnyt! Iso peukku sinulle, kun olet leiponut karjalanpiirakoita.
    Itselläni ovat kaikki leivonnaiset vähän paitsiossa mutta Lidlistä ostan piirakoita meidän miesväelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *